Tertio 1076 - Anders kijken naar catechese, vitalisering en innovatie

Anders kijken naar catechese, vitalisering en innovatie

Geïnspireerd door de inzichten van theoloog Matthias Sellmann bouwt Space for Grace aan vitale parochies. Door doelgericht projecten te financieren en te coachen wil het pastorale innovatieplatform de lokale gemeenschappen van onderuit ondersteunen. Tertio nr. 1.076 van 23/9/’20 legt het oor te luisteren bij coördinator Raf Lust en bij drie projecten die ondersteund worden.

Space for Grace biedt geldelijke ondersteuning en coaching en wil eveneens bouwen aan lerende pastorale netwerken. “Als ze proberen of gedurfd hebben te proberen en er een goed gevoel aan overhouden, is het hele opzet geslaagd”, zegt Raf Lust. Space for Grace is gegroeid uit een onderzoek van het Interdiocesaan Pastoraal Beraad (IPB) over levendige gemeenschappen. “Het IPB wilde in Vlaanderen een project opzetten om die vitale gemeenschappen te ondersteunen. Tegelijk lopen dergelijke projecten in Duitsland en Nederland. In Vlaanderen is het project vooral van onderuit gegroeid. Het is de bedoeling uit te breiden naar Wallonië. Brussel is in de huidige projectreeks al vertegenwoordigd met de Begijnhofkerk.”

In Eeklo ondersteunt Space for Grace een project van de Sint-Claraparochie om systematisch gezinnen te bereiken en de communicatie professioneler te maken. “Niet dat we een marketingcampagne willen opzetten, maar in alle eerlijkheid: misschien laten we wel kansen liggen”, zegt parochieassistent Karel Van de Voorde, die mee het project trekt.

In het Zoekpunt, een religiewinkel in het drukke shoppingcentrum van Genk, zijn onder meer flyers over geloof en sacramenten, religieuze boeken en kaartjes te vinden. Wie wil, wordt doorverwezen naar de juiste plaats of persoon om een huwelijk te bespreken. Maar bovenal is het de bedoeling kerk te zijn midden in de wereld, vertellen eredeken Jaak Hermans, vrijwilligster Myriam François en dekenaal secretaris Astrid Brandt. “We verlangen een gastvrije kerk te tonen en willen de vreugde van het evangelie uitdragen.”

Voor de pastorale eenheid Onze-Lieve-Vrouw van Groeninge in Kortrijk komt het erop aan verbinding te zoeken. Aan de Sint-Maartenskerk is een sterke werkgroep kunstprojecten verbonden die jaarlijks Passio organiseert, een kunstbiënnale die telkens in de vastentijd en rond een thema wordt uitgewerkt. Pastoor Geert Morlion, Roos Herpelinck en Vanya Verschoore lieten zich er voor hun projectaanvraag door op sleeptouw nemen. In 2020 stond duurzaamheid centraal in de biënnale. “We hadden een divers aanbod uitgewerkt van onder meer een tentoonstelling, artistieke installaties, een repaircafé en een duurzaam ontbijt in de kerk. Daaraan koppelden we ook de ‘zinderende vastengesprekken’, een reeks ontmoetingen die we tijdens die sterke periode houden.”

Abonneer of vraag een proefnummer via www.tertio.be

U kan ook gebruikmaken van de voordelige 12x12-formule: stort 12 euro en ontvang 12 weken Tertio. Klik hier voor meer info.

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​