Tertio 1073 - Holebi-ouderschap uit de schaduw halen

Holebi-ouderschap uit de schaduw halen

“Het huwelijk veronderstelt een man en een vrouw”, “een kind heeft een vader en een moeder nodig”. Het zijn maar enkele van de tegenargumenten die naar voren worden geschoven in de debatten over de rechten van homokoppels inzake huwelijk en ouderschap. Tertio nr. 1.073 van 2/9/’20 las voor u het jongste nummer van Marriage, Families & Spirituality dat met open blik het gevoelige thema verkent.

Marriage, Families & Spirituality, het halfjaarlijkse tijdschrift van de International Academy for Marital Spirituality (INTAMS) dat al ruim 30 jaar interdisciplinair en oecumenisch onderzoek doet naar alle soorten van huwelijks- gezins- en samenlevingsvormen, wijdt zijn jongste nummer volledig aan zogenoemde regenbooggezinnen. Vanuit (moraal)theologie, sociale psychologie, recht en filosofie, en met getuigenissen van drie regenbooggezinnen biedt het een zorgzame exploratie van het fenomeen en van de maatschappelijke en kerkelijke kijk erop. Het toont bovenal hoe complex het gegeven is, ook in de traditie. Zo was het in vroegere tijden gebruikelijk dat kloosterlingen de opvoeding van kinderen op zich namen. Die abdijen en kloosters waren feitelijk huishoudens van volwassenen van hetzelfde geslacht die instonden voor de opvoeding van kinderen, een gebruik waar kerk en maatschappij van harte mee instemden. Al staat dat ver van lesbisch of homo-ouderschap van vandaag, het plaatst dat laatste wel in een ander perspectief.

De kerk blijft ver van de erkenning van gelijke wettelijke (huwelijks-)rechten voor partners van hetzelfde geslacht. Het heteroseksuele huwelijk is en blijft voor haar de hoeksteen van de samenleving. Dat is in belangrijke mate gefundeerd in de door de scheppingsorde ingestelde mogelijkheid tot voortplanting, wat voor onvruchtbare heteroseksuele koppels een pijnlijk gegeven is. Mocht het zwaartepunt van de waardering voor het huwelijk meer komen te liggen bij het levenslange engagement dat partners met elkaar aangaan, zou die pijn enigszins verlicht worden. Zo’n verschuiving zou vanzelf de mogelijkheid tot een positievere kijk op duurzame relaties tussen partners van hetzelfde geslacht met zich meebrengen.

Lees hier het integrale artikel.

Abonneer of vraag een proefnummer via www.tertio.be

U kan ook gebruikmaken van de voordelige 12x12-formule: stort 12 euro en ontvang 12 weken Tertio. Klik hier voor meer info.

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​