Tertio 1073 - God is een songwriter

God is een songwriter

Christus is een blijvende bron van inspiratie voor muzikanten. Of ze nu schrijven vanuit een eigen gelovige bewogenheid of niet, songwriters openen ook vandaag niet zelden de deur naar een beter begrijpen van wat christenen beweegt. “Als je dieper kijkt naar de boodschap van een song, is muziek nooit vrijblijvend.” Het dossier in Tertio nr. 1.073 van 2 september 2020 handelt over christelijk geïnspireerde muziek.

Met zijn band Sunshine Cleaners bracht Sjef Hermans Silent Voices uit. Voor dat album schreef hij Engelstalige songs geïnspireerd op tien gevangenisgedichten van Dietrich Bonhoeffer. “Bonhoeffer is een held”, vindt Hermans. “Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, besloot hij dat zijn plaats in Duitsland was, hoewel hij in de Verenigde Staten kon blijven. Hij is altijd dicht bij zichzelf gebleven en was altijd met anderen begaan. Dat blijkt ook uit zijn teksten. In Silent Voices spreekt het verlangen naar aandacht en warmte. We durven het niet altijd met zoveel woorden te zeggen, maar we voelen het wel.”

Matt Maher (1974) bevestig met Alive & Breathing het goede dat hij de jongste jaren uitstraalt. Zijn recente nieuwe album is een ode aan de weg die God met de mens aflegt. En dat stemt hem dankbaar. Maher is een van de succesrijkste christelijke popartiesten van het moment. De Canadese artiest trad voor een miljoenenpubliek op tijdens de grote nachtwake van de Wereldjongerendagen in Rio (2013). De video waarop hij geknield en zichzelf begeleidend met gitaar een beklijvende versie bracht van Lord, I Need You maakte wereldwijd indruk. Ook tijdens de recentste Wereldjongerendagen in Panama (2019) maakte hij zijn opwachting. Maher heeft een ijzersterke livereputatie. Die maakt hij op Alive & Breathing helemaal waar. De helft van de tracks op zijn nieuwste album zijn registraties tijdens een van zijn talrijke optredens.

Als adolescent raakte Rob Galea (1981) verslaafd en was hij betrokken bij gewelddadige bendes. Tegenwoordig trekt hij de wereld rond. Met zijn gitaar en eigentijdse songs als klinkende getuigen. "Ten diepste verlang ik anderen kennis te laten maken met de hoop die ik ervaar", vertelt de priester-zanger aan Tertio. Echt makkelijk is het niet om Rob Galea te pakken te krijgen. Als er geen corona is, trekt de Maltees-Australische priester volle zalen met zijn shows. Daarin getuigt hij van zijn leven, inclusief zijn hobbelige parcours van drugverslaafde tot priester. Zijn carrière als zanger en muzikant zet hij helemaal in dienst van de verkondiging.

Abonneer of vraag een gratis proefnummer op www.tertio.be

U kan ook gebruikmaken van de voordelige 12x12-formule: stort 12 euro en ontvang 12 weken Tertio. Klik hier voor meer info.

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​