Tertio 1068-69 - “Thuisverpleegkundigen gaan tot het uiterste voor hun patiënten”

“Thuisverpleegkundigen gaan tot het uiterste voor hun patiënten”

Voor een interview een gaatje vinden in de agenda van een thuisverpleegkundige, is geen sinecure. Hij werkt veel en de tijdsdruk is gigantisch, maar Steven Vancraesbeek zou niets anders willen doen. “Ik leef voor mijn vak”, getuigt de coördinator van Thuisverpleging Meerdael (Vaalbeek) in Tertio 1.068-69 van 29/07/’20. De Covid-19-uitbraak maakte zijn team nog hechter en hij zag hoe ook de zorgsector als geheel een boost kreeg.

“Als je vanwege de centen voor thuisverpleegkunde kiest, ben je binnen de paar weken weer weg”, lacht Steven Vancraesbeek. “We werken hard en verdienen zodoende een behoorlijke boterham, maar wie niet voor de volle 100 – eigenlijk 200 – procent  voor de patiënt gaat, houdt het niet vol in onze job. Ik zeg wel eens: wat wij nodig hebben, zijn mensen die in de jeugdbeweging hebben gezeten, die het gevoel kennen van er samen voor te gaan en samen voor een groep te vechten.”

Hoe hebben jullie de eerste coronagolf doorstaan?

“Mede doordat ik actief ben in het nationaal bestuur van onze beroepsvereniging, hadden we snel door dat het de verkeerde kant opging en zijn we met onze coöperatie onmiddellijk beschermingsmateriaal beginnen te bestellen. Daarnaast hadden we via onze Facebookpagina een oproep gelanceerd voor extra beschermingsmateriaal. Mensen die we van toeten noch blazen kenden, brachten mondmaskers, een school uit Limburg leverde zelfgemaakte gezichtsschermen, een poetsfirma kwam met schorten die wasbaar zijn op 60 graden. Ongelooflijk.”  

“De overheidscommunicatie richting eerstelijnszorg kwam laat en was zeer beperkt. In afwachting daarvan hebben wij de website van het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid gevolgd. Door hun protocollen te vertalen naar ons werkveld en iedereen te briefen over wat er wel en niet mocht, kwam binnen de week de rust in het team terug.”

Abonneer of neem een proefnummer via www.tertio.be

U kan ook gebruikmaken van de voordelige 12x12-formule: stort 12 euro en ontvang 12 weken Tertio. Klik hier voor meer info.

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​