Tertio 1061 - Twee plagen drijven wereldarmoede op

Twee plagen drijven wereldarmoede op

Covid-19 en een sprinkhanenplaag zullen de wereldarmoede voor het eerst sinds 1998 weer doen stijgen. De economische gevolgen van de coronacrisis leiden ertoe dat gastarbeiders minder geld kunnen sturen naar hun familie thuis. Zulke remittances zullen volgens de Wereldbank dit jaar dalen met 19,7 procent.

Vorig jaar stuurden gastarbeiders uit India 83,131 miljard dollar naar het thuisfront, dat is 2,8 procent van het Indiase bruto binnenlands product (bbp). India staat daarmee op de eerste plaats in de top 10. Pakistan staat op de achtste plaats met 22,5 miljard dollar of 7,9 procent van het bbp, zo blijkt uit cijfers in Tertio nr. 1.061 van 10 juni 2020.

Beide landen worden getroffen door een sprinkhanenplaag die de inkomsten op het platteland doen dalen doordat de landbouwproductie wordt getroffen. Het Wereldvoedselprogramma van de VN waarschuwt dat het aantal mensen dat geconfronteerd zal worden met acute voedselonzekerheid als gevolg van de coronapandemie alleen al kan stijgen tot 265 miljoen.

Intussen bestaat de kans dat de sprinkhanenplaag, die het gevolg is van extreme weersverschijnselen in het noordwesten van de Indische Oceaan, zich westwaarts zal uitbreiden en vanuit Ethiopië en Kenia ook landen als Tsjaad, Niger, Mali en Mauretanië kan treffen. Een sprinkhanenplaag in combinatie met Covid-19 zou voor die Afrikaanse landen een regelrechte ramp betekenen.

Abonneer of vraag een gratis proefnummer op www.tertio.be

U kan ook gebruikmaken van de voordelige 12x12-formule: stort 12 euro en ontvang 12 weken Tertio. Klik hier voor meer info.

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​