Tertio 1061 - “Het systeem toont vandaag dat het werkt”

“Het systeem toont vandaag dat het werkt”

In onzekere tijden toont het socialezekerheidssysteem zijn verdiensten, maar kreunt het evenzeer onder zijn tekorten. Tertio legt in het nummer van 10/6/’20 zijn oor te luister bij specialisten uit de academische en kerkelijke wereld en het maatschappelijke middenveld. Hoe deed corona ons de sociale zekerheid herontdekken? Welke pistes zijn er om het systeem ook in de toekomst haalbaar te houden?

Als specialist in de sociale zekerheid houdt Bea Cantillon (UAntwerpen) met argusogen de ontwikkelingen tijdens de coronacrisis in de gaten. “Het systeem toont vandaag dat het werkt”, verzekert ze aan Tertio. “Zoals het altijd heeft gewerkt en in de toekomst nog zal werken.” Tegelijk pleit ze voor aanpassingen. Voor Cantillon is het hoog tijd dat werk wordt gemaakt van een vorm van vermogensbelasting.

Ook Lies De Winter, algemeen secretaris van beweging.net, stelt vast dat het systeem van sociale zekerheid een belangrijke stabilisator in de samenleving is. “Als we het socialezekerheidssysteem niet in stand houden, zit binnen afzienbare tijd een groot deel van de Vlamingen onder de armoedegrens”, betoogt ze. Ook zij ziet de tekorten. “Die zitten vooral aan de inkomstenzijde. Nieuwe vormen van inkomsten moeten bespreekbaar zijn. We denken onder meer aan een algemene bijdrage op diverse bronnen van inkomsten, bijvoorbeeld op roeren inkomsten.”

In het verlengde van de sociale zekerheid probeert de kerkelijke diaconie een antwoord te bieden op de zorgen van wie uit de boot dreigt te vallen. Voor Frank Deloffer, bisschoppelijk gedelegeerde voor de diaconie in het bisdom Hasselt, is het belangrijk het evenwicht tussen liefdadigheid en rechtvaardigheid te bewaren. “Op de dag waarop armen echte verantwoordelijkheid krijgen, is het helaas nog even wachten”, zegt Deloffer. “Hoe komt het dat wel zien en oordelen, maar dat er van handelen soms niets komt?”

U kan ook gebruikmaken van de voordelige 12x12-formule: stort 12 euro en ontvang 12 weken Tertio. Klik hier voor meer info.

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​