Tertio 1059 - “Geest brengt ‘stroom van genade’ op gang”

“Geest brengt ‘stroom van genade’ op gang”

CHARIS bundelt vanuit Rome de krachten van de katholieke charismatische groepen wereldwijd. Paus Franciscus riep vorig jaar de nieuwe dienst zelf in het leven omdat hij ze ziet als wezenlijk voor het bestuur van de kerk.  Onze landgenoot Jean-Luc Moens coördineert als eerste moderator CHARIS. Tertio zocht hem op voor het pinksternummer van 27/5/’20.

“Sinds de charismatische vernieuwing haar intrede deed in de katholieke kerk in 1967, hadden we eerst de buitengewone steun van kardinaal Leo Suenens”, schetst Jean-Luc Moens. “Die heeft alle deuren van de kerk geopend. Maar met paus Franciscus gaat het om meer dan zomaar ondersteuning. Hij heeft ten diepste begrepen wat de ervaring was bij het begin van de charismatische vernieuwing: het doopsel in de Geest. Als we willen dat christenen worden hernieuwd, moeten ze die heilige Geest ervaren. Toen Franciscus de verantwoordelijken sprak, had hij het zelf over ‘ons’. Alsof hij zelf deel uitmaakte van de charismatische vernieuwing.”

“Daarmee hernam hij de visie van Suenens: de charismatische vernieuwing is geen beweging, maar een ‘stroom van genade’. Een beweging, daar kan je je bij aansluiten of niet. Zodra je een beweging overstijgt, kom je bij het geheel uit. Omdat de kardinaal ervan overtuigd was dat alle christenen het doopsel in de Geest moeten ontvangen, beschouwde hij de charismatische vernieuwing als een ‘stroom van genade’. Hij vergeleek die met de Golfstroom die de hele Atlantische Oceaan opwarmt. Wanneer alles is opgewarmd, verdwijnt die. Suenens vond dat de roeping van de charismatische beweging deze was: verdwijnen in de kerk als de hele kerk charismatisch is. Paus Franciscus herneemt die visie. Hij vraagt ons het doopsel in de Geest te verspreiden bij alle christenen. Katholiek en niet-katholiek.”

Lees het volledige interview deze week in Tertio.
Abonnement of proefnummer: www.tertio.be

U kan ook gebruikmaken van de voordelige 12x12-formule: stort 12 euro en ontvang 12 weken Tertio. Klik hier voor meer info.

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​