Tertio 1059 - “Autonomie betekent niet zomaar ‘alles zelf kunnen doen’”

“Autonomie betekent niet zomaar ‘alles zelf kunnen doen’”

Voor wielrenner Stig Broeckx was het een zware valpartij, maar er kunnen veel oorzaken zijn, zoals corona, waardoor mensen opnieuw moeten leren slikken, stappen, een vork vasthouden… “De kern van revalidatie is opnieuw een zinvol leven kunnen leiden”, vertelt Elsbeth Littooij. Als geestelijk begeleider in Reade, Centrum voor revalidatie en reumatologie in Amsterdam, slaagde ze erin daarbij het zingevingskader van patiënten mee bovenaan de agenda te zetten.

“Voor elke professional in de revalidatie is de kern van revalidatie dat mensen opnieuw een zinvol leven kunnen leiden. De focus is doorgaans erg praktisch gericht: leren lopen, je handen leren gebruiken, jezelf kunnen aankleden, zelfstandig naar het toilet kunnen gaan”, legt Elsbeth Littooij uit. “Als geestelijk begeleider waren wij in het revalidatiecentrum altijd al betrokken bij onze revalidanten, maar we stonden veeleer aan de zijlijn.” Met een onderzoeksproject bij mensen na ruggenmergletsel en beroerte toonde ze de meerwaarde aan van een verdieping van de vraag naar zinvolle doelen. “Natuurlijk willen mensen graag weer kunnen lopen, maar waarom is dat? Als je bij het begin van de revalidatie eerst de tijd neemt om goed te kijken wie de revalidant is, hoe die in het leven staat, wat zijn leven waarde geeft, kan je van daaruit nog beter beslissen waarop je je gaat richten.”

Voor mensen van wie de letsels zo ernstig zijn dat zelfs minimale doelen nauwelijks haalbaar zijn, is de zingevingsvraag sowieso erg confronterend. “Zeker bij een degeneratieve aandoening zien we dat, omdat er geen perspectief is op dingen bijleren”, bevestigt Littooij. “Maar professionals kunnen altijd helpen nieuwe, soms totaal onverwachte vormen te bedenken voor wat iemand zinvol vindt.”

Lees hier het integrale artikel.

Abonneer of vraag een proefnummer via www.tertio.be

U kan ook gebruikmaken van de voordelige 12x12-formule: stort 12 euro en ontvang 12 weken Tertio. Klik hier voor meer info.

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​