Tertio 1058 - Tussen afstand en nabijheid

Tussen afstand en nabijheid

“Social distancing” toont aan hoe moeilijk het is om de afstand te bewaren en elkaar niet aan te raken. En dat is precies wat Jezus na Zijn verrijzenis Maria Magdalena aanbeveelt: “Noli me tangere”. “Niet aanraken tegenover innig vasthouden – daar vinden we het geloof. Het geloof houdt een afstand van het weten”, stelt filosoof Dennis Vanden Auweele in Tertio nr. 1.058 van 20 mei 2020.

God stevig (be)grijpen is niet voor de mens weggelegd. “Noli me tangere”. Geloof is niet het gedrag van een investeringsbankier die op de meest waarschijnlijke uitkomst zijn geld inzet. Geloof is het vertrouwen van een zangvogel net voor het krieken van de morgen. In een crisis als deze coronapandemie voelen we ons tussen Goede Vrijdag en Pinksteren: we rouwen om een dood en hopen op een luide verkondiging van het herwonnen leven. Zonder vertrouwen in het nieuwe leven zou deze spanning ondraaglijk zijn. “Dum spiro, spero” – zolang ik adem blijf ik hopen. “Dum spero, vivo” – zolang ik hoop, blijf ik leven. “Dum vivo, amo” – zolang ik leef, blijf ik liefhebben.

Lees hier de integrale opinie.

Abonneer of vraag een gratis proefnummer op www.tertio.be

U kan ook gebruikmaken van de voordelige 12x12-formule: stort 12 euro en ontvang 12 weken Tertio. Klik hier voor meer info.

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​