Tertio 1058 - Bescherming ecosystemen prioritair in strijd tegen pandemieën

Bescherming ecosystemen prioritair in strijd tegen pandemieën

De internationale gemeenschap staat op 22 mei stil bij het thema biodiversiteit, een onderwerp dat ruim aan bod komt in de encycliek Laudato Si’ die vijf jaar geleden werd gepubliceerd. In oktober zou in het Chinese Kunming een internationale biodiversiteitstop moeten plaatsvinden. Het is evenwel niet zeker of die als gevolg van de Covid-19 wel zal doorgaan.

Covid-19, een ziekte die in China voor het eerst uitbrak, is een zoönose, een fenomeen waarbij een ziekte overspringt van dieren naar mensen. Op de lange lijst van zoönosen staan niet alleen de vogel- en de varkensgriep maar ook de ziektes die veroorzaakt worden door het Sars-virus en het Mers-virus. Het Sars-virus vond zijn oorsprong in vleermuizen net als het virus dat Covid-19 veroorzaakt. 

Als de mensheid wil vermijden dat er nog meer infectieziektes overspringen, is volgens experts de bescherming van ecosystemen prioritair. Hun stelregel luidt immers: hoe meer dieren in hun habitat worden bedreigd, hoe groter de kans op een nieuwe dodelijke pandemie.

De uitdagingen waarmee de coronacrisis de wereldgemeenschap confronteert, vraagt om een aanpak op planetaire schaal. De Noorse politicoloog Stefan Pedersen breekt in Tertio nr. 1.058 van 20 mei een lans voor “planetarisme”. Planetaristen zijn voor hem individuen voor wie het behoud van de menselijke beschaving prioritair is en die het welzijn van individuele mensen en het leven op aarde in het algemeen beschouwen als onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Paus Franciscus, die in 2015 of het feest van Pinksteren Laudato Si’ uitbracht, schreef in zijn encycliek: “Aangezien alle schepselen met elkaar verbonden zijn, moeten ze allen met liefde en bewondering gekoesterd worden, want alle wezens hebben elkaar nodig.”

Abonneer of vraag een gratis proefnummer op www.tertio.be

U kan ook gebruikmaken van de voordelige 12x12-formule: stort 12 euro en ontvang 12 weken Tertio. Klik hier voor meer info.

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​