Tertio 1056 - “Onze vrouwen zouden de beste verzorgsters zijn”

“Onze vrouwen zouden de beste verzorgsters zijn”

“Het zou fijn zijn mocht de roep om regularisatie in deze coronatijd meer bijval krijgen. Regularisatie zou uitgebreid kunnen worden in de richting van knelpuntberoepen. Onze vrouwen zouden de beste verzorgsters zijn, en die zijn nu hard nodig”, zegt Annemie Luyten in Tertio nr. 1.056 van 6 mei. Luyten is de bezielster van De Overzet in de Antwerpse Lange Leemstraat en van het vlakbij gelegen De Overstap, twee initiatieven die ontstaan zijn vanuit De Loodsen Trefpunt solidariteits-pastoraal.

De Overzet is een opvanghuis voor alleenstaande vrouwen zonder wettig verblijf, met of zonder kinderen en vaak met nood aan medische zorgen. De Overzet opende ruim tien jaar geleden de deuren. In 2017 startte De Overstap, een project dat tot doel heeft alleenstaande vrouwen ditmaal met wettig verblijf voor te bereiden op een zelfstandig leven.

Het wordt volgens Luyten voor de vrouwen intussen steeds moeilijker een wettig verblijf te bekomen. “Vroeger konden ze soms geregulariseerd worden om medische redenen. We proberen nu vooral regularisatie om humanitaire redenen, maar die aanpak houdt risico’s in. Als alles in orde is, gaat de procedure verder, maar er zijn veel hindernissen. Mensen weten niet altijd waar ze terecht kunnen en worden van het kastje naar de muur gestuurd”, merkt Luyten op.

In samenwerking met Caritas startte De Loodsen in maart een zogenaamd Listening Center. De bedoeling van het initiatief is mensen gastvrij te onthalen en hen op weg zetten naar de juiste informatie of hulp”, besluit Luyten, die zegt versteld te staan van de kracht van de vrouwen in De Overzet en De Overstap in deze moeilijke coronatijden.

Abonneer of vraag een gratis proefnummer op www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​