Tertio 1054 - “Het Heilig Land heeft een universele roeping”

“Het Heilig Land heeft een universele roeping”

Jamal Khader lacht eens hartelijk bij de suggestie dat hij misschien het profiel heeft om Latijns patriarch van Jeruzalem te worden. “Neen, ik ben niet alleen Palestijn, maar ik kom ook resoluut op voor rechtvaardigheid voor de Palestijnen, of het nu christenen zijn of moslims”, vertelt hij in Tertio nr. 1054 van 22/4.

“Natuurlijk hebben we de vele liturgische vieringen van de Goede Week in Jeruzalem gemist: de palmzondagprocessie in de straten van de heilige stad, de avond van Witte Donderdag in de hof van Getsemane, Goede Vrijdag met de kruisweg langs de Via Dolorosa, de paaswake met het licht van de Verrijzenis bij de Heilige Grafkerk. Ik had voor mijn collega-pastoors van naburige parochies wel een toestemming bemachtigd om naar mij toe te komen om het paastriduüm samen te vieren en dat via streaming op het internet en via de televisie aan onze parochianen ter beschikking te stellen. De moeilijkheden om van de ene plek naar de andere te circuleren zijn hier niet begonnen met het coronavirus. Al jaren is het voor christenen op de Westelijke Jordaanoever niet evident om naar Jeruzalem te gaan, net zoals christenen uit Jeruzalem niet makkelijk in Hebron, Jericho, Ramallah of noem maar op geraken. In feite heeft de Israëlische bezetter de West Bank in kleine snippers opgedeeld en die stukjes allemaal van elkaar geïsoleerd. Ook als je van het ene naar het andere gebied wil, die volgens de Oslo-akkoorden van 1993 onder controle van de Palestijnse autoriteit staan, moet je voortdurend langs Israëlische controleposten.

Met enkele Palestijnse christenen hebben we over de kwestie twee jaar nagedacht en tien jaar geleden heeft de oecumenische denkgroep Kairos Palestina een baanbrekend document gepubliceerd: ‘Het moment van de waarheid.Woorden van geloof, hoop en liefde vanuit het hart van het Palestijnse lijden’. Bedoeling was vanuit de Bijbelse bronnen grondig na te denken over de roeping van het Heilig Land. Wij geloven immers dat het om een universele roeping gaat.”

Abonneer of vraag een proefnummer via www.tertio.be

Nog geen abonnee? Vraag een proefnummer aan of maak gebruik van de 12x12-formule: 12 weken Tertio voor slechts 12 euro. Klik hier voor meer info.

In de spotlight: 

Coronacrisis zet Green Deal van de EU onder druk

“De periode 2020-2030 wordt een cruciaal decennium als we de klimaatopwarming onder de 2 graden willen houden”, waarschuwt Hans Bruynincx, in Tertio nr. 1.054 van 22 april. Bruyninckx, sinds 2013 directeur van het Europese Milieuagentschap, beschouwt 2019 als een kanteljaar waarin veel jongeren op straat kwamen voor het klimaat en waarin de nieuwe Europese Commissie uitpakte met de Green Deal. De EU wil met dit beleidsprogramma niet alleen het eerste klimaatneutrale continent worden, Europa wil ook een verscherping van de biodiversiteitsstrategie.
» Lees verder

Zinnelijkheid met spirituele diepgang

Seksualiteit prikkelt de zinnen en beroert de gemoederen. Daarom laten zowat alle religies hun licht schijnen over de seksuele praktijk, met richtlijnen en ethische reflecties. Door een verlies aan betekenis of kennis gingen sommige regels een eigen leven leiden of worden inbreuken met de mantel der liefde bedekt. Ook jodendom en islam tekenden elk hun eigen weg uit, met veel spirituele diepgang. Maar die weg bekopen ze vaak met onbegrip of misverstanden. Enig inzicht dringt zich op.
» Lees verder

“Het Heilig Land heeft een universele roeping”

Jamal Khader lacht eens hartelijk bij de suggestie dat hij misschien het profiel heeft om Latijns patriarch van Jeruzalem te worden. “Neen, ik ben niet alleen Palestijn, maar ik kom ook resoluut op voor rechtvaardigheid voor de Palestijnen, of het nu christenen zijn of moslims”, vertelt hij in Tertio nr. 1054 van 22/4.
» Lees verder

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​