Tertio 1052-53 - Virtuositeit aan het schildersfirmament

Virtuositeit aan het schildersfirmament

De 16de-eeuwse schilder-virtuoos Titiaan weet generatie na generatie te beroeren met zijn uitzonderlijk talent. De nieuwe natuurlijkheid, zinnelijkheid en coloristische vrijheid van zijn doeken sloeg al aan in zijn eigen Italië, stilde de honger naar schoonheid in oorlogstijd, en maakt musea met werken van hem tot publiekstrekkers.

Half maart ging in de National Gallery in Londen de tentoonstelling Love Desire Death van start, maar inmiddels is het museum voor onbepaalde tijd dicht. De expo brengt voor het eerst een reeks schilderijen van Titiaan bijeen die als een poesie-cyclus bedoeld waren, een vrije picturale vertaling van de Metamorfosen van Ovidius. Voor het eerst in de westerse kunst kregen klassieke mythes zo onbeschaamd zinnelijk gestalte. Maar Titiaan had nog andere pijlen op zijn boog en liet die een na een op de schilderkunst los.

Of de tentoonstelling mettertijd nog te zien zal zijn, is onduidelijk, maar de National Gallery is hoe dan ook een uitstekende bestemming om Titiaan te bewonderen. Het museum bezit maar liefst vijftien schilderijen van de meester, waarvan de meeste op zaal hangen, zoals drie werken uit de poesie-reeks, Bacchus en Ariadne, de Aldobrandini Madonna, het prachtige portret van Gerolamo (?) Barbarigo, dat Rembrandt inspireerde voor een van zijn zelfportretten, en La Schiavona, het enige bewaard gebleven vroege portret van een Venetiaanse schone met Slavische trekken.

Lees het volledige artikel in Tertio van deze week.

Nog geen abonnee? Vraag een proefnummer aan of maak gebruik van de 12x12-formule: 12 weken Tertio voor slechts 12 euro. Klik hier voor meer info.

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​