Tertio 1052-53 - Pasen in tijden van corona

Pasen in tijden van corona

Krijgt de paasboodschap van hoop en bevrijding extra betekenis in deze tijd waarin de meesten van ons thuis schuilen voor een te vrezen nieuwe “doodsengel”? Wat heb je aan woorden als de bedreiging door een ongekende ziekte je onrustig maakt, als je van sociale contacten verstoken bent en misschien moet vrezen dat je bedrijf het niet gaat redden? Net nu de dood dichterbij komt, ziet Bijbelwetenschapster Anne-Mareike Schol-Wetter in haar paasessay in Tertio nr. 1.052-1.053 van 8 april 2020 ook hoe “bevrijding” en “opstanding” doorbreken in onze duisternis.

Het coronavirus grijpt wereldwijd om zich heen. Ineens merken we weer hoe kwetsbaar ons bestaan is, hoe weinig grip we hebben op de wereld om ons heen. In veel landen troffen de regeringen verregaande maatregelen om de bevolking te beschermen. Vrijheden die wij de gewoonste zaak van de wereld vonden, zijn ingeperkt: de trein nemen naar je werk, even bij opa en oma of bij de kleinkinderen op bezoek, een gezellig etentje met vrienden – het kan allemaal niet meer. En zelfs de experts kunnen niet voorspellen hoe lang dit gaat duren. Bijbels gesproken zou je dit een woestijnperiode kunnen noemen.

Juist in deze tijd krijgt het paasverhaal extra betekenis. Het is het verhaal bij uitstek over menselijke kwetsbaarheid, over controle afstaan en lijden aanvaarden. Maar ook het ultieme verhaal van bevrijding, van een nieuw perspectief en leven in overvloed.

Voor ons is Jezus altijd al opgestaan. Altijd al “eind goed, al goed”. Altijd al “dood, waar is je overwinning?” (1 Korintiërs 15, 55). Toch voelen we dit jaar, meer dan in andere jaren, wat het is om tegen je grenzen aan te lopen, persoonlijk en als mensheid in het geheel. De dood komt dichterbij dan we lange tijd gewoon zijn geweest. Zelfs het woord “bevrijding” krijgt weer betekenis, na decennia waarin bijna onbegrensde vrijheid een vanzelfsprekendheid leek, althans in ons deel van de wereld. Onze “gevangenis”, met Netflix, boodschappen aan huis en vaak ook nog een zonovergoten tuin of balkon is weliswaar niet te vergelijken met de slavendienst van Israël of de onderdrukking door de Romeinen in de tijd van Jezus. Maar ook wij beginnen reikhalzend uit te zien naar het moment waarop we weer al die dingen kunnen doen die tot voor kort de gewoonste zaak van de wereld leken.

Abonneer of vraag een gratis proefnummer op www.tertio.be

Nog geen abonnee? Vraag een proefnummer aan of maak gebruik van de 12x12-formule: 12 weken Tertio voor slechts 12 euro. Klik hier voor meer info.

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​