Tertio 1052-53 - “Laat mij zo dicht mogelijk bij U blijven”

“Laat mij zo dicht mogelijk bij U blijven”

Op 30 september koos haar gemeenschap zuster Katharina – Katrien Michiels – tot nieuwe abdis van Onze-Lieve-Vrouw van Nazareth, de trappistinnengemeenschap van Brecht. “Alles wordt in de Goede Week verdicht in het drama van Jezus’ lijden voor ons”, zegt zuster Katharina in Tertio van 8/4/’20.

“Jezus is ons voorgegaan in radicale trouw”, stelt zuster Katharina van Brecht. “Wie wil zijn leven geven voor anderen? Dokter en verplegers kennen maar al te goed de gevaren van het coronavirus. Zelfs met handschoenen en mondmaskers blijven ze kwetsbaar. Toch doen ze verder.”

“Tijdens de Goede Week voelen we de angst groter worden”, geeft de abdis aan. “Net als Jezus voelen we de spanning stijgen, maar Hij blijft consequent op weg gaan. Ook in Zijn laatste teken toont Hij dat Hij blijft dienen. Met de voetwassing roept Hij ons op dienstbaar te zijn en – net zoals Hij deed – te blijven kiezen voor de naaste. Bij de synoptici geeft Hij zijn bloed en lichaam. Op het kruis geeft Hij zich uiteindelijk helemaal. ‘Jezus, laat mij zo dicht mogelijk bij U blijven’, luidt mijn gebed tijdens de Goede Week.”

“Ook Jezus twijfelt”, vervolgt de zuster. “Waar is de Vader? We kunnen makkelijk parallellen trekken met de coronacrisis: waar is God? Zeker bij mensen die geen bezoek mogen krijgen en helemaal alleen zijn, klinkt die vraag. En op Goede Vrijdag gaat Jezus zijn weg. Wij proberen te volgen, maar toch loopt Hij ook nu ver voorop. Wij zijn bang voor het lijden en voor de dood. We zeggen dan misschien wel dat we dicht bij Hem willen blijven. Maar als het concreet wordt, zal ik er dan kunnen zijn voor medezusters, als ik weet hoe gevaarlijk corona is? Als het zover komt, hoop ik de luciditeit te krijgen om mij inderdaad te geven. Die vragen blijven moeilijk, maar zijn in de Goede Week van dit jaar wel op hun plaats.”

Lees het volledige interview deze week in Tertio.

Abonnement of proefnummer: www.tertio.be

Nog geen abonnee? Vraag een proefnummer aan of maak gebruik van de 12x12-formule: 12 weken Tertio voor slechts 12 euro. Klik hier voor meer info.

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​