Tertio 1051 - “De oorlog winnen betekent niet noodzakelijk vrede”

“De oorlog winnen betekent niet noodzakelijk vrede”

Staffan de Mistura is een ontwapenend man. Dat mag u letterlijk en figuurlijk nemen. De subtiele VN-diplomaat negotieerde 47 jaar lang in tal van geopolitieke brandhaarden. Hij combineert de heroïsche traditie van de Scandinavische neutrale diplomatie via zijn Zweedse moeder met de trans-Alpijnse politieke moed en vindingrijkheid om het onoplosbare op te lossen, via zijn Italiaanse vader.

Het lijstje oogt alvast explosief: Libanon, ex-Joegoslavië, Irak, Afghanistan, Syrië, Soedan. De topdiplomaat vervulde voor de VN een twintigtal missies, telkens met twee doelstellingen: vrede bevorderen en de lokale bevolking beschermen. Staffan de Mistura ademt pacifisme en voluntarisme. Hij ging de risico’s nooit uit de weg. In 2003 stierf een VN-gezant bij een aanslag in Bagdad, maar in 2007 trad de Mistura in het spoor van die overleden collega, ondanks de jihadistische spanningen in het land. Ook toen in 2014 een nieuwe speciale VN-gezant werd gezocht voor het complexe Syrische conflict, viel de naam van de ervaren de Mistura snel.

De Italiaans-Zweedse diplomaat is een groot pleitbezorger van het multilateralisme. De laatste 10 jaar verkiezen wereldleiders eerder voor een gespierd en selectief bilateralisme omdat ze dat praktischer vinden. Hoe kunnen we de eenheid van de internationale gemeenschap herstellen? “Dat het multilateralisme slechte tijden doormaakt, is een understatement, reageert de Mistura. “‘Might is right’ is de actuele teneur. Veel leiders kiezen voor economisch en militair machtsvertoon en betrekken de VN op het einde voor de groepsfoto van de conferentie, als de oorlog al gewonnen is. Maar is die attitude in staat de klimaatcrisis, globale epidemieën en armoede te bedwingen of duurzame vrede te bereiken? Zelfs het sterkste land kan dat niet alleen aan, maar die waarheid dringt maar moeilijk door. Vrede is delicaat, gevaarlijk en complex. Zelfs als uiteindelijk de wapens zwijgen, is het maatschappelijke weefsel tussen de verschillende groepen nog niet hersteld. Daarom moet ieder zijn huiswerk doen. Een exit-strategie – een doordacht plan voor een geordende terugtrekking en voor herstel – is van het grootste belang. Het Midden-Oosten heeft een nieuw Verdrag van Westfalen nodig. In Europa beslechtte dat akkoord in 1648 de 80-jarige oorlog. Als ook in Yemen, Libanon, Israël en Syrië de grootmachten de spelregels zouden kunnen vastleggen, zou alles makkelijker zijn.”

Nog geen abonnee? Vraag een proefnummer aan of maak gebruik van de 12x12-formule: 12 weken Tertio voor slechts 12 euro. Klik hier voor meer info.

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​