Tertio 1050 - Van liefdevolle prediker tot superheld

Van liefdevolle prediker tot superheld

De figuur van Jezus is eeuwenlang een bron van inspiratie geweest voor kunstenaars en dus ook  voor de beoefenaars van de negende kunst: het stripverhaal. De manier waarop  Jezus geportretteerd wordt in de strip, loopt parallel met de ontwikkelingen in de literatuur en de film. Aanvankelijk volgen stripverhalen trouw het Bijbelverhaal maar voornamelijk in de Amerikaanse comics krijgt Jezus de allures van een superheld.

De persoonlijke beoordeling van Jezusstrips is altijd afhankelijk van het eigen antwoord op de vraag die Jezus ons stelt: “Wie zegt gij dat Ik ben”, (Mattheüs 1§, 15), betoogt Tertio 1.050 van 25 maart.

Sommige recente Amerikaanse Jezusstrips zoals Second Coming veroorzaakten heel wat ophef en leidden tot online-petities om de productie  ervan stop te zetten. Maar ook sommige Jezusstrips uit de Franco-Belgische school wijken danig af van klassieke strips die getrouw de Bijbel volgen.

In tijden van religieuze ongeletterdheid kan dat bij een jonger publiek voor verwarring zorgen terwijl strips nu net een hulpmiddel  kunnen zijn in de verkondiging. Dat is absoluut het geval voor Jezus Messias van de Nederlander Willem De Vink. Hij gaat er prat op dat zijn strip inmiddels in 140 talen is vertaald en van Afrika tot India wordt gebruikt om kinderen en hun soms analfabete ouders tot het geloof te brengen.

Vraag een proefabonnement aan bij secretariaat@tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​