Tertio 1050 - Pleidooi voor verzoening

Pleidooi voor verzoening

De voormalige hoofdredacteur van Gazet Van Antwerpen Louis Kiebooms (1903-1992) verbleef vijf jaar in het concentratiekamp van Sachsenhausen nadat hij  door  een landgenoot was verraden. Na de oorlog pleitte hij voor verzoening en een mildering van de repressie. “Die verzoeningsgedachte maakte deel uit van zijn DNA”, zegt zijn dochter Bernadette Kiebooms in Tertio nr. 1.050 van 25 maart.

Kiebooms (1934) getuigde vorig jaar in de Canvas-reeks Kinderen van het verzet over haar vader en diens pleidooi voor amnestie. “Amnestie in de letterlijke zin is een wettelijke maatregel die stelt dat bepaalde feiten geen strafbare feiten waren. Dat heeft papa nooit bedoeld. Het moest een algemene maatregel zijn om de repressie te verzachten”, benadrukt Kiebooms.

Zijn verzoeningsgezindheid was ingegeven door zijn christelijke thuis en door het feit dat hij als jurist was opgeleid. Enkele maanden voor Sachsenhausen werd bevrijd,  schreef Louis Kiebooms: “Voor de christen geldt het gebod der vergiffenis  en der liefde (…) ook dan wanneer de zondaar verhardt in de boosheid.”

In het licht van de huidige politieke polarisering in het land stelt zijn dochter : “Ik ben tegen het opzetten van mensen tegen elkaar en het accentueren van verschillen.” Ze sluit zich daarom  aan bij wat haar vader ooit schreef: “Wij geloven in de overwinnende kracht van een gezonde, rechtvaardige en edelmoedige gedachte.”

Vraag een proefabonnement aan op secretariaat@tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​