Tertio 1047 - “Singles worden nog altijd beetje zielig gevonden”

“Singles worden nog altijd beetje zielig gevonden”

Het klassieke gezin geldt als norm, maar de samenleving verandert. Cijfers van Statbel maken duidelijk dat het aantal single-huishoudens in 20 jaar opvallend is gestegen. Maakten alleenwonenden en alleenstaande ouders in 1999 nog 39 procent uit van het totaal, in 2019 was dat 45 procent. Als die trend zich doorzet, zullen eenpersoonshuishoudens in 2040 in de meerderheid zijn. Tertio ging op zoek naar het wel en wee van moderne alleenstaanden.

“Ik vind dat getrouwde mensen eerlijk moeten worden behandeld”, begint sociaalpsycholoog Bella DePaulo haar boek Singled Out. “Ze verdienen evenveel respect als singles. Als er een wereld bestond waar gehuwden onterecht behandeld werden, zou ik protesteren.” Het omgekeerde is volgens haar het geval. “Stigmatisering van singles – of ze nu gescheiden zijn, weduwnaar of single – is het 21ste-eeuwse probleem zonder naam. Het heet singlism.”

“Minder ideaalbeelden, meer transparantie”

Lerares Maria Peeters* was 27 jaar getrouwd toen haar man zich plots niet goed voelde. “Hij was moe en ik had hem aangeraden naar de dokter te gaan. Even later belde een arts: je moet dringend naar het ziekenhuis komen. Daar kreeg ik te horen dat hij kanker had.” Vier jaar later vertelt ze in een Antwerps restaurant over haar leven als weduwe.

De Nederlandse dominee Rebecca Onderstal en haar man besloten in 2008 uit elkaar te gaan. Tijdens een doopdienst brachten ze de kerk op de hoogte. De reacties waren wisselend; veel mensen hadden er niet bij stilgestaan dat zoiets ook een dominee kan overkomen. “Nu kan ik zeggen: ‘Ik heb van mijn voetstuk gevallen, en dat is maar goed ook”, getuigt Onderstal. Vandaag pleit ze voor minder ideaalbeelden en meer transparantie.

Singlesvereniging Oever brengt al 23 jaar singles bij elkaar. Uit de gezamenlijke activiteiten ontstaan soms relaties, maar nog veel vaker vriendschappen. Tertio ontmoette drijvende krachten Pieter Jacobs en Nicole Shames in een brasserie in Brasschaat. “Rond singlesverenigingen en datingsites heerst nog vaak een taboe, het wordt een beetje zielig gevonden”, merkt Jacobs. Dat neemt niet weg dat er voor nieuwe leden vaak een wereld opengaat.

Verder lezen? Vraag een gratis proefnummer aan of neem een abonnement.

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​