Tertio 1045 - Veeleisend vanuit liefde

Veeleisend vanuit liefde

Lang niet iedereen was in de begindagen van Tertio het idee van een christelijk opinieblad gunstig gezind. Zelfs uit katholieke hoek kwam grote scepsis. Kerkjurist Rik Torfs bekent: “Ik heb de woorden ‘bejaardenhuis van De Standaard’ in de mond genomen”.

“Ik dacht in die tijd dat de christelijke stem en religieuze berichtgeving nog voldoende aanwezig konden zijn in de mainstreammedia met een katholiek verleden”, draait Rik Torfs de band terug. “Ik vond het ontzettend jammer dat zoveel katholiek talent zich zou begraven in een nicheblad. Dat beschouwde ik als een terugtrekking uit de samenleving.” Naarmate de samenleving en de kranten in sneltempo seculariseerden, groeide bij Torfs de overtuiging dat een christelijk opinieblad wel degelijk bestaansrecht heeft in het huidige medialandschap. “Gaandeweg heb ik mijn mening bijgesteld. Ik had onvoldoende gezien hoe bliksemsnel de secularisering zou toeslaan en hoe weinig de christelijke stem nog aanwezig zou zijn in het maatschappelijke debat.”

Tertio kan een forum bieden voor vernieuwing en hoop in een geradicaliseerd landschap, vindt Torfs. “Een andere meerwaarde is thema’s levend te houden die zogezegd ‘passé’ zijn maar wel een rode draad vormen door de beschavingsgeschiedenis. Ik denk aan verzoening, de tegenpool van het huidige contractdenken van ‘voor wat hoort wat’. Kerkelijke berichtgeving moet Tertio kritisch brengen. Katholieken kunnen des te veeleisender zijn omdat ze niet vanuit vijandigheid schrijven maar vanuit liefdevolle kritiek. Sakkeren op de kerk mag, opgeven niet. Het kritische binnenperspectief is geloofwaardiger dan oppervlakkig ressentiment. Lezers vinden dat vaak een interessanter discours dan de brandhoutstrategie.”

Lees het volledige interview in Tertio van deze week.

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​