Tertio 1045 - Tertio al 20 jaar heilzame tegenstem

Tertio al 20 jaar heilzame tegenstem

Hoe maakt Tertio al 20 jaar zijn missie waar? Voor de feesteditie van 29/2/’20 brengt het blad de (drie voormalige en huidige) hoofdredacteurs samen om de tafel. Niet alleen het verleden is onderwerp van gesprek. De gesprekspartners fileren ook de huidige politieke en maatschappelijke situatie. En de blik gaat consequent en rigoureus richting toekomst.

Tertio wou gelovigen een stem geven in het maatschappelijke debat. “De redenen om Tertio te stichten, gelden vandaag meer dan ooit”, zegt huidig hoofdredacteur Emmanuel Van Lierde. “De tendensen van toen hebben zich verder doorgezet. Nieuws moet nog sneller komen. Er is steeds minder expertise over kerk en geloof aanwezig op de meeste redacties. Bij sommigen heerst zelfs een regelrechte antistemming. Nochtans blijft religie in de wereld een factor van belang.”

“Religie is voor het gros van de journalisten een vreemd object”, beaamt Geert De Kerpel, die tussen 2012 en 2017 hoofdredacteur was. “Voor de meeste media is het een blinde vlek, zoals een Oxford-studie reeds in 2008 aantoonde. Daaruit blijkt dat religies wereldwijd groeien. Het blijft ook daarom belangrijk erover te berichten. En als die kennis er niet meer is, loop je – zeker in een klein gebied als Vlaanderen – al snel achter de feiten aan en word je afhankelijk van wat de grote buitenlandse persbureaus brengen.”

“Tot 9/11 was er het naïeve idee van een foute secularisatiethese dat religie op de duur wel zou verdwijnen”, stelt Peter Vande Vyvere, die tussen 2007 en 2012 het blad leidde. “Vanaf 2001 bekeek men religie als een bron van terreur, geweld, destructie, onvrede. De botsende beschavingen, heette het. Ook toen bracht Tertio een heilzame tegenstem. Niet om tegen te zijn, maar het blad heeft een juistere kijk op de plaats van religie in de samenleving. Die kijk brengt het tot op vandaag in het debat binnen.”

“De media hebben simpelweg geen kijk meer op media”, constateert medestichter en eerste hoofdredacteur (2000-2007) Bert Claerhout. “En dan verval je niet alleen in anekdotische, maar in ronduit idiote berichten. Hier en daar lees je nog een fait divers. Als je wil weten hoe het echt in elkaar steekt, ben je aangewezen op The Guardian, Le Figaro, Le Monde, Trouw. En Tertio.”

Lees het volledige gesprek met de vier hoofdredacteurs deze week in Tertio.
Meer info, proefnummer of abonnement: www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​