Tertio 1044

Tertio 1044 van 12 februari 2020

“Een icoon, een model, een heldin van onze tijd.” Oud-minister van Defensie en christendemocraat Jean-Paul Poncelet kwam woorden tekort om Claudie Haigneré in te leiden bij de Grandes Conférences Catholiques in Brussel. De enige vrouwelijke Franse astronaut in de ruimte en eerste Europese in het internationale ruimtestation ISS werd haar leven lang gestuwd door een onverzadigbare drang naar ontdekkingen. Tertio nr. 1.044 van 12 februari 2020 brengt een exclusief interview met die “grande dame”.

In dit nummer leest u verder onder meer:

• Een standpunt over het Nederlandse euthanasiedebat bij voltooid leven
• Een opinie van filosoof Herman De Dijn over gezondheidszorg versus ziekenfonds
• Een column van politiek wetenschapper Steven Van Hecke over de Europese geografie
• Een dossier over plantengezondheid
• Een boekenkast met Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen
• Een gesprek met Jonas Slaats over zijn nieuwe boek “Religie herzien. Voorbij het wij-zij-denken van seculier versus religieus”
• Een focus op kerk en migratie
• Een getuigenis van Nicolas De Troyer, de nieuwe organist-titularis van de Gentse Sint-Baafskathedraal

Lees hier alvast het artikel over de Gereformeerde Jodenzending in Antwerpen en Brussel (1931-1948).

Abonneer of vraag een gratis proefnummer aan op www.tertio.be

In de spotlight: 

“Behoren tot de menselijke soort overstijgt het kleine individu”

“Een icoon, een model, een heldin van onze tijd.” Oud-minister van Defensie Jean-Pol Poncelet kwam woorden tekort om Claudie Haigneré in te leiden bij de Grandes Conférences Catholiques in Brussel. De enige vrouwelijke Franse astronaut in de ruimte en eerste Europese in het internationaal ruimtestation ISS werd haar leven lang gestuwd door een onverzadigbare drang naar ontdekkingen. Te veel appétit voor één enkel leven.
» Lees verder

“Holocaust is schuld die we moeten inlossen”

Godsdienstleraar Jan Maes staat al een tijdje voor de klas als hij terug verlangt naar de universiteit. Dat brengt hem in 2005 als werkstudent bij theoloog Didier Pollefeyt (KU Leuven). “Ik vroeg: ‘Mag ik over de Holocaust schrijven?’ ‘Dat is goed’, zegt Pollefeyt, ‘schrijf maar een paper van 25 bladzijden’.” Wat een paper moest worden, resulteert in zeven jaar onderzoek. Jan Maes stuit op een netwerk van vijftien protestanten die tijdens WOII probeerden het leven van 29 Joden te redden.
» Lees verder

Migrantenpolitiek van de kerk

Ook het Vaticaan heeft een staatssecretaris voor Asiel en Migratie: Michael Czerny. De jezuïet is ondersecretaris van het Dicasterie ter Bevordering van de Integrale Menselijke Ontwikkeling en leidt er de sectie Migranten en Vluchtelingen. “Stop met spreken over migratie. Het gaat over migranten, over mensen met een geschiedenis. Beluister hun verhalen en geef hen terug een gezicht. Pas dan kan empathie en solidariteit ontluiken”, stelt de kardinaal met klem.
» Lees verder
Andere Tertio nummers: 

Tertio 1059

Tertio 1058

Tertio 1057