Tertio 1043 - Iemand moet toch ooit eens vragen wat we aan het doen zijn?

Iemand moet toch ooit eens vragen wat we aan het doen zijn?

Meer dan eens benadrukt Luc Van Gorp dat de professionals in de zorgsector veel en hard werken. Toch gaat de CM-voorzitter de hete hangijzers niet uit de weg. “Wat als we vertrekken vanuit de kwaliteit van leven?” vraagt Van Gorp zich af in Tertio 1.043 van 5/2/’20.

Als eerste mutualiteit maakt CM volop de omslag van zieken- naar gezondheidszorg. “Maar die nieuwe concepten passen we vooralsnog niet toe in de medische benadering”, stelt Van Gorp. “Nu heerst er dikwijls nog duaal denken. De diagnose van de dokter trekt de cesuur en beslist dat iemand ziek is en daardoor niet meer kan werken. Op dat soort ‘kleine gezondheid’ had Friedrich Nietzsche al veel kritiek. We worden geboren met het idee nooit te sterven. Wie niet aan de perfectie voldoet, is ziek en moet door de geneeskunde worden gerepareerd. Maar wat als we zouden vertrekken vanuit de kwaliteit van leven? De patiënt kiest in de eerste plaats voor kwaliteit in plaats van kwantiteit.”

Het toenemende geneesmiddelengebruik baart de CM-voorzitter zorgen. Van Gorp noemt het de grootste bedreiging voor ons zorgsysteem. “Als het de bedoeling is elke mens vol pillen te steken, dan zijn we goed bezig. En niemand stelt daar vragen over? Als je geen pillen pakt, val je dan altijd dood? Nee toch? Ondanks de hoge winsten willen de grote farmaceutische bedrijven het gevoel geven dat ze met mensen begaan zijn. Maar dan moet je weten dat Novartis dat product voor baby Pia niet zelf heeft ontwikkeld. Ze hebben het gekocht en willen die investering nu terugverdienen met woekerwinsten. Om de kritiek te pareren gaan ze het geneesmiddel nu verloten. Dat is ver onder het ethische minimum. Voor farmaceutische ‘innovatie’ verlengt het leven voor een korte periode. Soms gaat het slechts over weken. Wie wordt daar beter van? En hoe zit het dan met de kwaliteit van het leven?”

Lees het volledige interview met Luc Van Gorp deze week in Tertio.
Proefnummer of abonnement: www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​