Tertio 1043 - De meeste mensen deugen

De meeste mensen deugen

“Dit is een boek over een radicaal idee”, begint Rutger Bregman zijn jongste paperback. “Het is een idee waar machthebbers al eeuwen benauwd van worden. Waar religies en ideologieën zich tegen hebben gekeerd. Waar media zelden verslag van doen en de geschiedenis één lange ontkenning van lijkt. Hadden we de moed het serieus te nemen, dan zou het een revolutie kunnen ontketenen.” Dat radicale idee? De meeste mensen deugen.

De mens is een beest, zeiden de koningen. Een egoïst, zeiden de boekhouders. Een zondaar, zeiden de priesters. Maar wat als dat aloude mensbeeld berust op een foutieve vooronderstelling? In de bestseller De meeste mensen deugen doet Rutger Bregman zijn best een mythe te ontkrachten. “Ons negatieve mensbeeld is een nocebo”, stelt de historicus. “Als we geloven dat de meeste mensen niet deugen, gaan we elkaar zo behandelen. Dan halen we het slechtste in elkaar naar boven. Uiteindelijk zijn er maar weinig ideeën die de wereld zo sterk beïnvloeden als ons mensbeeld.”

Lees hier een deel van het dossier.

Neem een abonnement of vraag een proefnummer aan.

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​