Tertio 1043 - Als een non actie voert tegen kernwapens

Als een non actie voert tegen kernwapens

De bezorgdheid van religieuzen om nucleaire wapens is niet nieuw. Daarvan getuigt “Holy Trientje” van Anne-Gine Goemans, besproken in Tertio nr. 1.043 van 5/2/2020. Een pittige roman die op een aanstekelijke manier tot denken aanzet.

In 2012 drong de toen 82-jarige Amerikaanse non Megan Rice een nucleaire opslagplaats binnen, waarvoor ze een gevangenisstraf kreeg. Anne-Gine Goemans was daarvan zo onder de indruk dat ze besloot er een roman over te schrijven. Ze bezocht de non toen zij vrij was gekomen en reisde naar andere plaatsen zoals Fukushima en de Marshalleilanden, waar de Amerikanen kort na WOII atoomproeven uitvoerden. Megan Rice heet in het boek sister Kathleen en inspireert romanfiguur zuster Trientje (86) tot een goddelijke missie: alle kernwapens weg. Trientje omgeeft zich met een kleine internationale groep gelijkgestemden. Het doel: een overval op een depot met atoombommen op Nederlandse bodem. Slaagt de onervaren groep er met zijn haast absurde actieplan in de wereld wakker te schudden?

Abonneer of vraag een proefnummer via www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​