Tertio 1042 - Een wereld present stellen waarin alle mensen meetellen

Een wereld present stellen waarin alle mensen meetellen

Voor de Cubaans-Amerikaanse Cecilia González-Andrieu is haar vak veel meer dan een academische bezigheid. De hoogleraar theologie (Loyola Marymount University, Los Angeles) ziet voor christenen geen andere optie dan consequent de kant te kiezen van wie arm en kwetsbaar zijn, vertelt ze in Tertio 1.042 van 29/1/2019.

“Als hoogleraar heb ik voortdurend met jongeren te maken, ook met studenten zonder papieren en hun peers die zich om hen bekommeren. Voor hen zijn de maatschappelijke en kerkelijke verdeeldheid cruciale kwesties. Wanneer ze in de lessen en vieringen horen over naastenliefde als concrete manier om het evangelie handen en voeten te geven, zijn ze enthousiast. Maar dan is er het feit dat 52 procent van de katholieken in de presidentsverkiezingen van 2016 voor Trump hebben gestemd. En in de media zien ze hoe het evangelie wordt gebruikt om een politiek programma van haat en uitsluiting goed te praten. Met die hypocrisie kunnen ze niet om. Ik kan er zelf ook niet bij. In mijn stad is er een katholieke parochie die 5 miljoen dollar heeft opgehaald voor een nieuwe kerk en schoolgebouw. Letterlijk twee mijl verderop is er een Spaanstalige katholieke gemeenschap die nauwelijks werkingsmiddelen heeft en samenkomt in een oude, kleine ruimte. En blijkbaar stelt niemand van die eersten de vraag of daar iets mis mee is.”

“Ik zie om me heen ook hoe gelovigen in actie komen voor medemensen zonder papieren, goed wetende dat ze riskeren te worden gearresteerd. Dat soort daden maakt ons bewust van onze kwetsbaarheid, maar tegelijk ook van de macht waarover we beschikken om in te gaan tegen een systeem dat de waardigheid van mensen tekort doet. Het is ongelooflijk wat er kan veranderen wanneer gelovigen loskomen van het idee dat ze machteloos zijn, altijd volgzaam moeten zijn en zelf geen beslissingen mogen nemen. Het is zoals de anonieme vrouw in Matteüs 25, 6-13 die een kamer vol mannen binnenkomt, Jezus’ voeten zalft en ze met haar haren afdroogt. Hoe kwetsbaar ook, zij en andere vrouwen en outcasts in het evangelie zetten door en stellen door hun moed een wereld present waarin mensen als zij wel meetellen. Dat is wat Jezus volgens mij in ieder van ons wakker wil maken.”

Abonneer of vraag een proefnummer via www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​