Tertio 1041

Tertio 1041 van 22 januari 2020

“De onverschilligheid doorbreken”, dat beschouwt jezuïet Leo De Weerdt (1961) als zijn voornaamste opdracht. Op 1 januari 2013 werd hij benoemd tot hoofdaalmoezenier voor de rooms-katholieke eredienst in de gevangenis. Zeven jaar later getuigt hij in Tertio nr. 1.041 van 22 januari 2020 van de realiteit achter tralies.

In dit nummer leest u verder onder meer:

• Een standpunt over het celibaatsboek van kardinaal Robert Sarah met medewerking van emeritus paus Benedictus XVI
• Een analyse van de situatie van de landen in de Westelijke Balkan
• Een column van filosofe en schrijfster Alicja Gescinska over de pas overleden Britse filosoof en schrijver Roger Scruton
• Een dossier over hoe hedendaagse kunstenaars aankijken tegen Jezus
• Een gesprek met afscheidnemend plattelandsdichter Paul Demets bij de Week van de Poëzie
• Een recensie van het boek “Mass Exodus” van socioloog en theoloog Stephen Bullivant over kerkverlaters in de VS en het VK
• Een focus op zalig- en heiligverklaringen
• Een getuigenis van kinderarts Ivo Corthouts

Lees hier alvast het artikel over de situatie van de vluchtelingen in Calais.

Abonneer of vraag een gratis proefnummer aan op www.tertio.be

In de spotlight: 

“Mensen in gevangenissen zijn vaak sociaal zwakkeren”

Het Mechelse jezuïetenhuis Leliëndaal ademt rust. De thuisbasis van Leo De Weerdt (1961) vormt een groot contrast met de wereld achter tralies. Een wereld die volgens de gevangenisaalmoezenier nog te vaak omgeven is door clichés en taboes: “We zouden de moed moeten hebben het taboe te doorbreken en te zien dat het om mensen gaat en dat er achter iedere dader een levensverhaal zit. De meeste gedetineerden zijn bereid hun straf menswaardig door te maken, omdat dat ook voor hen een manier is om in te lossen wat verkeerd is gelopen”.
» Lees verder

“Vluchtelingen maakten mij tot een gast”

Het vluchtelingenkamp van Calais kreeg in de media de bijnaam “de Jungle van Calais”. In februari 2016 opende het Maria Skobtsova Catholic Worker House er de deuren. Een van de eerste bewoners was de oudkatholieke priester Johannes Maertens. Hij kwam met lege handen, maar de vluchtelingen maakten zijn taak vrij snel duidelijk: “Kom, drink thee met ons”. Presentie werd een groot deel van zijn werk.
» Lees verder

Kunstenaars en Jezus

Sinds het begin van onze jaartelling is Jezus een nooit opdrogende bron van inspiratie voor kunstenaars. Ook vandaag nog duikt Hij op in de meest uiteenlopende kunstvormen bij kunstenaars die zich gelovig, niet-gelovig of agnost noemen. Tertio zoekt in het nummer van 22/1/’20 naar eigentijdse voorbeelden in film, schilderkunst en literatuur. Jezus kunstzinnig beschrijven of uitbeelden blijkt voor de kunstenaar nooit vrijblijvend.
» Lees verder
Andere Tertio nummers: 

Tertio 1050

Tertio 1049

Tertio 1048