Tertio 1039

Tertio 1039 van 8 januari 2020

De Medische Component van Defensie beschikt over kennis en ervaring die de civiele geneeskunde nauwelijks heeft. Geneesheer generaal-majoor Pierre Neirinckx pleit daarom in Tertio nr. 1.039 van 8 januari 2020 voor samenwerking met zijn burgercollega’s en wijst erop dat het Militair Hospitaal Koningin Astrid in Neder-Over-Heembeek een koploper is in de strijd tegen multiresistente bacterieën.

In dit nummer leest u verder onder meer:

• Een standpunt over het eerste assisenproces in ons land over een euthanasiezaak
• Een mening van Lieven Boeve, directeur-generaal Katholiek Onderwijs Vlaanderen, over de onderwijskwaliteit
• Een column van filosofe en auteur Désanne van Brederode over geluk en alledaagse mystiek
• Een gesprek met dermatoloog Bart Crevits over zijn boek “De mens denkt zich GOD”
• Een dossier over preventiemaatregelen die migratie vermijden
• Een bezoek aan de Grote Suriname Tentoonstelling in de Nieuwe Kerk in Amsterdam
• Een signalement van de film “The Two Popes”
• Een focus op de uitdagingen van de clerus in onze seculiere cultuur
• Een getuigenis van het gezin Bouckenooghe die als zomerreis naar Tanzania trok

Lees hier alvast het interview uit het dossier met landbouwingenieur Dominique Burgeon.

Abonneer of vraag een gratis proefnummer aan op www.tertio.be

In de spotlight: 

Problematiek multiresistente kiemen neemt toe

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft 2020 uitgeroepen tot Jaar van de Verpleeg- en Verloskundigen naar aanleiding van de tweehonderdste verjaardag van de geboorte van Florence Nightingale (1820-1910). Ze maakte zich zorgen over het grote aantal verliezen bij de Britse troepen als gevolg van een gebrek aan hygiëne. “Troepen die tijdens militaire operaties geconfronteerd worden met infectieziektes is een eeuwigdurend verhaal”, bevestigt geneesheer generaal-majoor Pierre Neirinckx in Tertio 1.039 van 2 januari.
» Lees verder

Oorzaken van migratie aanpakken

De vluchtelingencrisis aanpakken, kan gelijken op dweilen met de kraan open. Je helpt de ene groep en morgen staan er andere migranten aan de deur. Noodhulp voor hen is op korte termijn gewenst, maar om het wereldwijde migratieprobleem echt aan te pakken, zijn acties op lange termijn vereist. Dat houdt bijvoorbeeld vredesopbouw in of de bescherming van de lokale landbouw tegen de klimaatverandering. Twee Vlaamse experts in Rome geven in het dossier in Tertio nr. 1.039 van 8 januari 2020 tekst en uitleg bij zulke preventiemaatregelen.
» Lees verder

Luisterend oor en glimlach

Joël Mercier, secretaris van de Congregatie voor de Clerus, dringt er in een interview in Tertio nr. 1.039 van 8 januari 2020 op aan dat priesters en leken met vreugde zouden getuigen van de schoonheid van het christendom, ondanks alle moeilijkheden en aanvallen op de kerk. “Jong en oud kunnen minstens beginnen met wat paus Franciscus “la pastorale de l’orielle et du sourire” noemt: een luisterend oor bieden en een glimlach schenken, kan iedereen”, vindt de Franse aartsbisschop.
» Lees verder
Andere Tertio nummers: 

Tertio 1064-1065

Tertio 1063

Tertio 1062