Tertio 1035 - Te veel eigenbelang in Congo

Te veel eigenbelang in Congo

Kapucijn Fridolin Ambongo Besungu (1960) volgde in november 2018 de legendarische kardinaal Laurent Monsengwo (1939) op als aartsbisschop van Kinshasa. Op 5 oktober, aan de vooravond van de Amazonesynode, creëerde paus Franciscus hem tot kardinaal. Ook hij wil zijn stem blijven verheffen tegen corrupte politici en multinationals. “Ik ben geen diplomaat, maar een kardinaal. Die moet desnoods bereid zijn zijn leven te geven voor de goede zaak.”

“Congo gaat van crisis naar crisis, maar dat zijn artificiële conflicten”, vindt kardinaal Fridolin Ambongo. “Het Congolese volk is één. Niemand wil het land opdelen en er is een nationaal bewustzijn. Daaraan ligt het dus niet. Een land kan nooit het privébezit zijn van enkelingen, van politici of bedrijfsleiders. Als zij alleen uit eigenbelang handelen, creëert dat miserie. Wij hebben nood aan een bekering van de harten zodat mensen oog krijgen voor het lijden van hun naasten en van de aarde.”

Volgens waarnemers van de katholieke kerk was Martin Fayulu de winnaar van de presidentsverkiezingen van 30 december 2018 en niet Tshisekedi. “Het volk wou verandering en heeft dat duidelijk laten blijken door massaal op te dagen bij de stembusgang. Er is de waarheid van de urnen, maar ook de realiteit van de functie. Tshisekedi is nu president en met hem moeten we vooruit.”

Lees hier het integrale interview.

Abonneer of vraag een gratis proefnummer op www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​