Tertio 1034 - 2020: Jaar van de Verpleeg- en Verloskundigen

2020: Jaar van de Verpleeg- en Verloskundigen

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft 2020 uitgeroepen tot Jaar van de Verpleeg- en Verloskundigen. Volgend jaar is het immers 200 jaar geleden dat Florence Nightingale (1820-1910) werd geboren. Zij geldt als een van de grondleggers van de moderne verpleging. Ze klaagde tijdens de Krimoorlog (1853-1856) de erbarmelijke omstandigheden aan waarin gewonde Britse soldaten verzorgd werden.

Het zeemzoete beeld van Nightingale als de verpleegster die met een lantaarn in de hand de ronde deed langs gewonde soldaten waardoor ze bekend werd als  “The Lady with the Lamp”, doet haar niet helemaal recht aan. Ze was een enorm belezen vrouw die talloze geschriften naliet ook over theologie.

“De kracht van Nightingale voor mij is dat ze zorg wetenschappelijk is beginnen onderbouwen. Ik verbind haar meer met wetenschappelijk onderzoek dan met een holistische visie, alhoewel ze zorg heeft gedragen voor gewonde soldaten op een veel ruimere manier dan voordien het geval was”, stelt de Vlaamse zorgambassadeur Ron Holtzer in Tertio 1.034 van 4 december.

Holtzer, die het verlenen van zorg ervaart als een privilege, zet zich in om het respect en de waardering voor zorgverleners te verhogen zodat de keuze voor een zorgjob een positieve keuze wordt.  

Abonneer of vraag een gratis proefnummer op www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​