Tertio 1034 - “Europa is een state of mind”

“Europa is een state of mind”

In “Schaken met de macht” beschrijft Frans van Daele zijn grote fascinatie voor Europa. De gewezen topdiplomaat biedt een blik achter de schermen van de diplomatie. Tertio sprak hem voor het nummer van 4/12/’19 in de schaduw van het Berlaymontgebouw, in het hart van zijn geliefde Europa. “Ik heb mij altijd verdiept in de cultuurhistorische dimensie.”

Frans van Daele groeide op in Sluis, maar zou uiteindelijk heel zijn carrière vanuit België een voorvechter voor Europa worden. “Een belangrijkstuk van mijn jeugd bracht ik in Nederland door”, zegt de (Belgische) minister van staat. Maar op de vraag of hij zich veeleer Nederlander dan wel Belg voelt, kan hij niet antwoorden. “Ik zou het nooit in mijn hoofd halen daar een keuzeverhaal van te maken. Dat zou indruisen tegen de visie op Europa waarvoor ik mij altijd heb ingezet. Als jonge gast had ik al interesse voor wat buiten het eigen dorp gebeurde. Die drive heeft een belangrijke rol gespeeld in mijn internationale opdrachten en de projecten die de Europese eenwording moeten stimuleren.”

Voormalig premier Guy Verhofstadt noemde België ooit een “state of mind”. “Om te beginnen vond ik die boutade leuk gevonden,” reageert Van Daele. “Daarnaast ben ik het helemaal eens met de inhoud ervan. België is een geschakeerde staat. Die veelheid brengt met zich mee dat we een eigen manier hebben ontwikkeld om met elkaar te leven. Op gelijkaardige wijze vind ik ook Europa een state of mind.”

“Net als alle anderen wordt België geconfronteerd met het verdwijnen van de vaste wereldorde”, vervolgt de oud-diplomaat. “Daar moeten landen leren mee omgaan. De wereld ik daardoor ook gevaarlijker geworden. We moeten met zijn allen goed nadenken over hoe we met die onzekerheid omgaan. Een Europa op eigen benen leidt volgens mij tot meer zekerheid en rugdekking.”

Lees het volledige interview deze week in Tertio.

Proefnummer of abonnement? www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​