Tertio 1030 - Wees niet bang

Wees niet bang

Het leven van Holkje van der Veer is nooit doorsnee geweest. Afkomstig uit een  doopsgezinde gemeente vond ze haar thuis in de dominicanenorde. “Bekering” noemt ze dat niet graag, want de religieuze grondtoon bleef dezelfde, vertelt ze in Tertio 1.030 van 6/11/’19.

Holkje Van der Veer beantwoordt in meerdere opzichten niet aan het cliché van “een zuster”. Ze is kleurig gekleed en “een beetje ijdel”, geeft ze toe, genietend van een grote cappuccino in een eethuis in Den Bosch. Een zuster die wel eens durft te vloeken ook, zoals blijkt uit een stuk over bidden in haar jongste boek, Drijf-veer. De angst voorbij. “Ik heb getwijfeld of ik dat erin zou zetten, maar het is wel zo: af en toe een krachtterm gebruiken lucht op en geeft zuurstof aan mijn verontwaardiging over het onrecht in deze wereld. Zo benoem je het kwaad en vraag je God zich te ontfermen over de ellende die mensen wordt aangedaan.”

U groeide op in Amsterdam in de jaren 1960-’70. Hoe was dat in gelovig opzicht?

“Over je religieuze gevoel spreken stond in die woelige jaren gelijk met weggezet worden. Dat was gewoonweg not done. ‘Die tijd hebben we gehad’, klonk het, of er kwamen steevast grappen als ‘ha, we hebben er hier nog eentje, die leeft nog in de oertijd’. In zo’n omgeving ga je je als vanzelf afvragen of je over je geloof niet beter je mond kunt houden. Het maakt je eenzaam als je religieuze snaar niet wordt erkend en zelfs belachelijk gemaakt. Veroordeeld worden als raar, gek of ouderwets omdat je laat weten dat je een christen bent, is pijnlijk.”

 

 

Tertio nodigt u van harte uit op de boekpresentatie Drijf-veer. De angst voorbij op vrijdag 29 november om 19.30 uur in de Heilige Magdalenakerk, Stalijzerstraat, Brugge. Dominicanes Holkje van  der Veer stelt haar boek voor. Daarna reageren theoloog Stephan van Erp (KU Leuven) en Sabine Vanquaethem (kwaliteitscoördinator van de Ark Moerkerke-Brugge). Muzikale intermezzo’s worden gebracht door Tertio-redacteur Geert De Cubber en zijn zoon Mats. Deelname is gratis. Gelieve wel in te schrijven vóór 18 november via secretariaat@tertio.be

Abonneer of vraag een proefnummer via www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​