Tertio 1030 - “Orthodoxie was mijn vaders leven”
“Orthodoxie was mijn vaders leven”

Het orthodoxe aartsbisdom van België van het Oecumenisch Patriarchaat van Constantinopel bestaat viert dit jaar zijn vijftigjarig jubileum. Tertio ging op bezoek in Brussel voor een kennismaking met Athenagoras Peckstadt. Hoewel zijn naam anders doet vermoeden, is de metropoliet geboren en getogen in Oost-Vlaanderen.
Yves Peckstadt (1962) groeide op in Gent als derde van vier kinderen. Dat hij 6 jaar geleden werd aangesteld als aartsbisschop van de Orthodoxe kerk in de Benelux is goeddeels te danken aan zijn vader, de advocaat Ignace Peckstadt. Tijdens zijn schooljaren werd Peckstadt gegrepen door de orthodoxie. “Mijn vader was in de jaren 1940 leerling op het Sint-Barbaracollege”, legt de metropoliet uit. “Een pater sprak daar met veel passie over de orthodoxe kerk en nodigde regelmatig monniken uit om een liturgie in de Byzantijnse ritus bij te wonen.” Peckstadt verzamelde alles over de orthodoxie dat hij maar vinden kon. Ook zocht hij contact met orthodoxen en reisde naar orthodoxe landen. Toch ging hij pas echt overstag in 1960, toen in Brussel een Franstalige orthodoxe parochie de deuren opende.
Kroon
“Mijn vader heeft de stap naar de orthodoxe kerk nooit gezien als een afkeer van het rooms-katholicisme”, haast Athenagoras zich te zeggen. “Integendeel, hij is altijd heel actief gebleven in het ideaal van de oecumenische dialoog. Het was dat andere accent in de grote familie van het christendom dat hem trok.”
Wees niet bang
Het leven van Holkje van der Veer is nooit doorsnee geweest. Afkomstig uit een doopsgezinde gemeente vond ze haar thuis in de dominicanenorde. “Bekering” noemt ze dat niet graag, want de religieuze grondtoon bleef dezelfde, vertelt ze in Tertio 1.030 van 6/11/’19. » Lees verder“Orthodoxie was mijn vaders leven”
Het orthodoxe aartsbisdom van België van het Oecumenisch Patriarchaat van Constantinopel bestaat viert dit jaar zijn vijftigjarig jubileum. Tertio ging op bezoek in Brussel voor een kennismaking met Athenagoras Peckstadt. Hoewel zijn naam anders doet vermoeden, is de metropoliet geboren en getogen in Oost-Vlaanderen. » Lees verderDertig jaar omwenteling in Oost-Europa
Tussen de eerste scheuren in het IJzeren Gordijn in Hongarije en het geweld in Roemenië ligt amper vier maanden. Die maanden in 1989 veranderen voorgoed het aanschijn van de naoorlogse wereld. Welke gevolgen voelen we 30 jaar later nog? Hoe zijn de Oost-Europese landen – sommige werden lid van de Europese Unie – geëvolueerd? Hebben zij naadloos de overgang naar het democratische bestel gemaakt? Tertio laat in het nummer van 6/11/’19 Pieter Stockmans en Stefan J. Bos aan het woord. » Lees verder