Tertio 1029 - Hoe kan het Westen zomaar de ogen sluiten?

Hoe kan het Westen zomaar de ogen sluiten?

De patriarch van Babylon der Chaldeeën, kardinaal Louis Raphaël I Sako, aartsbisschop van Bagdad, schudt het hoofd bij het cynisme dat zich van de internationale politiek meester heeft gemaakt. En bij het nieuwe lijden dat in het verschiet ligt voor de bevolking van Syrië en Irak. “Christenen in Syrië en Irak zijn weer bang geworden”, zegt hij in Tertio van 30/11/’19.

“Hoe kan een land zomaar het grondgebied van een buurland binnenvallen, zoals Turkije dat in Syrië heeft gedaan?”, vraagt kardinaal Sako zich hardop af. “Vele plekken in het noordoosten van Syrië werden in de jaren 1920 opgebouwd als toevluchtsoord voor Aramese en Assyrische christenen die de genocide door de Jonge Turken tijdens de Eerste Wereldoorlog hadden overleefd en hun geboorteland waren ontvlucht. De herinnering aan die ‘Safyo’ zit diep in het collectieve geheugen.”

“Die mensen hebben toch ook recht op waardigheid, net als alle andere kinderen Gods?”, vervolgt Sako. “Nu werden hele bevolkingsgroepen weer gedwongen te vluchten. Kamishli ligt net op de grens van de zogenaamde ‘safe zone’ van 20 mijl. Denk je nu echt dat de christelijke inwoners van de stad er gerust op zijn? Wij zijn allemaal weer ongerust en bang geworden. Wat valt er in deze regio nog te verwachten? Hoe moet het voort met onze landen, met dit voortdurende geweld en bloedvergieten? Hoe moet het voort met tienduizenden doden en gewonden, verwoeste gezinnen, massa’s vluchtelingen, hopeloos gebrek aan huisvesting, kapotgeschoten infrastructuur, scholen en ziekenhuizen? Maar wat mij nog het meest zorgen baart, is dit: hoe kon en kan het Westen zomaar de ogen sluiten voor dit lijden?”

Lees het volledige interview deze week in Tertio.

Proefnummer of abonnement: www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​