Tertio 1028 - Weldra klinisch onderzoek naar Xenotransplantie

Weldra klinisch onderzoek naar Xenotransplantie

Verschillende onderzoekscentra bereiden klinische studies voor naar xenotransplantatie, de transplantatie van dierlijke organen naar de mens. Het gaat om onder meer het hart, de hoornvliezen en de nieren van genetisch daartoe gewijzigde varkens.

“Vanuit theologisch oogpunt zijn er geen dwingende argumenten contra. De identiteit van de mens - de vraag wat de mens tot mens maakt - hangt niet af van een bepaald orgaan, een nier of een lever”, zegt de Duitse moraaltheoloog Jochen Sautermeister in Tertio nr. 1.028 van 23 oktober. Sautermeister doceert aan de Rheinische Friedrich-Wilhelms Universität Bonn en aan de Ludwig-Maximilians-Universität (LMU) in München.

“Als mens leven we binnen de grenzen van leven en dood, van de eindigheid. Maar we hebben het recht na te gaan of er medische mogelijkheden zijn om de gezondheid van een mens te bevorderen of om hem te genezen wanneer het gaat om de bescherming van het leven.  In die zin is xenotransplantatie in theorie een therapeutische mogelijkheid om bijvoorbeeld bij potentieel dodelijke hartziektes redding te brengen. Xenotransplantatie sluit aan bij de christelijke voorstellingen rond  de bescherming en het behoud van het leven”, stelt Sautermeister.

Abonneer of vraag een gratis proefnummer op www.tertio.be. 

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​