Tertio 1027 - Biodiversiteit en inheemse kennis in Amazonegebied onder druk

Biodiversiteit en inheemse kennis in Amazonegebied onder druk

Het werkdocument voor de Amazonesynode die op 6 oktober in Rome van start ging, verwijst expliciet naar de biodiversiteit van het Amazonegebied en naar het belang van de traditionele medische kennis van de bewoners ervan voor de ontwikkeling van geneesmiddelen.

 “Door de branden vermindert niet alleen de biodiversiteit en de kans op het vinden van planten met nieuwe eigenschappen, ook de kennis over de biodiversiteit dreigt met het vertrek van de Amazonebewoners te verminderen”, waarschuwt hoogleraar Intellectueel Recht Geertrui Van Overwalle in Tertio nr. 1.027 van 16 oktober.

Het exploiteren van die kennis en van biologische bronnen zonder toestemming wordt bestempeld als biopiraterij.  “Het Nagoya Protocol on Access and Benefit Sharing (ABS) uit 2010 bepaalt dat kennis van lokale gemeenschappen slechts op twee voorwaarden gebruikt kan worden. De eerste voorwaarde is prior informed consent (PIC). Vervolgens moeten er mutual agreed terms (MAT) worden afgesproken”, stelt Van Overwalle.

Het Nagoya protocol is volgens haar evenwel iets te weinig toekomstgericht. Omdat Nagoya nog sterk uitgaat van het biologisch materiaal zelf en niet zozeer van de genetische informatie die erin vervat zit. “Vanuit het perspectief van de bescherming van inheemse kennis bestaat de kans dat wie genetische informatie uit een plant opdiept het Nagoya protocol totaal kan ontwijken omdat er over die genetische informatie zo weinig sprake is in het protocol”, zegt Van Overwalle. De grote vraag is dus: Hoe moet Nagoya worden toegepast op de genetisch informatie in een plant.

Abonneer of vraag een gratis proefnummer op www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​