Tertio 1026 - Kwetsbaar op zoek naar geschikte woning

Kwetsbaar op zoek naar geschikte woning

Mensen die ongewild hun geboorteland moeten verlaten en die in ons land een verzoek om internationale bescherming indienen, kunnen kwetsbaar zijn en specifieke opvangbehoeften hebben. Die behoeften blijven vaak bestaan ook nadat asielzoekers een verblijfsstatuut hebben gekregen en op zoek moeten naar een eigen woonst.

Voor grote gezinnen loopt de zoektocht naar een geschikte woning niet altijd van een leien dakje. “We vinden weinig  of geen woningen voor zulke gezinnen en die problematiek speelt zowel voor nieuwkomers als voor  grote Vlaamse gezinnen met een laag inkomen”, zegt Tom Van de Vel van Mondiale Werken Regio Lier in Tertio 1.026 van 9 oktober.

Het project van Orbit vzw “Woning Gezocht, Buren gevonden” ondersteunt burgers die erkende vluchtelingen bijstaan in hun zoektocht naar huisvesting. “Heel wat erkende vluchtelingen zullen de eerste vijf jaar geen toegang hebben tot sociale huisvesting, tenzij in geval van dakloosheid”, zegt projectleider Nils Luyten naar aanleiding van nieuwe bepalingen in het nieuwe Vlaamse regeerakkoord.

Ook voor erkende vluchtelingen met een zware medische problematiek ligt het niet voor de hand na hun erkenning tijdig een geschikte woonst te vinden.  Caritas heeft voor hen in september 2017 in Mortsel tien zogenaamde high care plaatsen gecreëerd. “In theorie kunnen personen zes maanden in Mortsel blijven”, stelt Sylvia Servranckx, de verantwoordelijke van het project. Een klein team gaat in die transitperiode op zoek naar de meest aangewezen definitieve woonvorm die aansluit op de zorgnoden van de bewoners.

Abonneer of vraag een gratis proefnummer op www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​