Tertio 1025 - Nieuwe ontmoeting tussen patriarch Kirill en paus Franciscus in de maak?

Nieuwe ontmoeting tussen patriarch Kirill en paus Franciscus in de maak?

De buitenlandvertegenwoordiger van de Russisch-orthodoxe kerk, metropoliet Hilarion van Volokolamsk, sluit een nieuwe ontmoeting van patriarch Kirill en paus Franciscus niet uit. In Tertio 1.025 van 2/10/’19 antwoordt hij diplomatisch op de vraag wanneer die zou kunnen plaatsvinden: “Elke morgen staan we er exact één dag dichter bij”.

Hilarion werd meer dan 15 jaar geleden al vertegenwoordiger van de Russische-orthodoxen bij de Europese instellingen en gaat sinds 31 maart 2009 over alle buitenlandse betrekkingen van zijn kerk, de positie die Kirill van Smolensk bekleedde voor deze patriarch werd. Van rechtswege zetelt hij ook in de Heilige Synode van de Russisch-orthodoxe kerk. Bij de opening van de gebeds- en ontmoetingsdagen ‘Vrede Zonder Grenzen’ van Sant’Egidio in de Spaanse hoofdstad Madrid stond de metropoliet stil bij een overweging van de 19de-eeuwse Serafim van Sarov, een van Ruslands grootste mystici. Hilarion raakte niet rechtstreeks kerkelijke of wereldse politiek aan, behalve toen hij citeerde uit de verklaring van patriarch Kirill en paus Franciscus na hun ontmoeting op Cuba begin 2016. Wellicht is het feit dat de Russisch-orthodoxe topman er in Madrid bij was - terwijl er ook vertegenwoordigers waren van het oecumenisch patriarchaat van Constantinopel waarmee de relaties op scherp staan - sowieso belangrijker dan wat hij publiekelijk zei.

“In de Russische federatie zijn kerk en staat volkomen van elkaar gescheiden en wij houden ons daar wederzijds strikt aan”, verklaart hij aan Tertio. “Daarnaast werken we samen op alle vlakken waar dat wederzijds aanvaardbaar is. Maar dat lukt niet altijd. In het hoger onderwijs bijvoorbeeld lukt het wel: er zijn departementen theologie aan niet-kerkelijke universiteiten. Maar in lager en middelbaar onderwijs staan we ondanks vele inspanningen nog nergens en is de kerk totaal afwezig.”

Lees hier het volledige artikel.

Abonneer of vraag een proefnummer via www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​