Tertio 1024

Tertio 1024 van 25 september 2019

“Geloven is in Vlaanderen gaandeweg een stigma geworden. Wie nog kerkelijk is, moet wel achterlijk zijn. Maar waarvoor schamen we ons eigenlijk? Ik zou voluit willen kunnen praten over de eigenheid van het christelijke geloof en waarom die juist nu relevant is voor onze samenleving”, zegt Guido Vanheeswijck in Tertio nr. 1.024 van 25 september 2019. Vanuit de ergernis over het taboe op gelovig-zijn schreef hij het boek Onbeminde gelovigen. “Gelovigen moeten weer strijdvaardig worden. Vrees niet! Laat uw stem horen.”

In dit nummer leest u verder onder meer:

• Een standpunt over de toekomst van de christendemocratie
• Een column van journalist Alma De Walsche over de klimaatacties, klimaatsceptici en de Amazonesynode
• Een gesprek met onderzoekster Tine Van Osselaer over de expo “Wonde/r” rond mensen die de stigmata, de wonden van Christus, kregen
• Een dossier over de zin en onzin van ontwikkelingshulp
• Een bezoek aan het Ursulineninstituut van Onze-Lieve-Vrouw-Waver waar op 4 oktober een nieuw concertseizoen start
• Een recensie door filosoof Herman De Dijn van John Gray’s boek “Zeven vormen van atheïsme”
• Een analyse van islamitische filosofie
• Een getuigenis van zuster Carine Devogelaere over het via Bijbelverhalen persoonlijk ontmoeten van Jezus Christus

Lees hier alvast het interview met econoom André Watteyne (KULAK) over een economisch systeem op maat van de mens

Abonneer of vraag een gratis proefnummer aan op www.tertio.be

 

In de spotlight: 

Onbeminde gelovigen

“Geloven is in Vlaanderen gaandeweg een stigma geworden. Wie nog kerkelijk is, moet wel achterlijk zijn. Maar waarvoor schamen we ons eigenlijk? Ik zou voluit willen kunnen praten over de eigenheid van het christelijke geloof en waarom die juist nu relevant is voor onze samenleving”, zegt Guido Vanheeswijck in Tertio nr.1.024 van 25 september 2019. Vanuit de ergernis over het taboe op gelovig-zijn schreef hij het boek Onbeminde gelovigen. “Gelovigen moeten weer strijdvaardig worden.”
» Lees verder

“Wie alleen voor geld werkt, loopt het risico veel te missen”

André Watteyne (KULAK, KU Leuven) noemt zichzelf “geen typische econoom”. Tijdens zijn colleges legt hij steevast de nadruk op de grotere samenhang. “Winstreven moet niet alles overheersen”, stelt hij in Tertio van 25/9/’19 in aanloop naar de lezingenreeks “Denkend geloven”. Watteyne pleit voor een economisch systeem “op maat van de mens”.
» Lees verder

Paternalisme is dood, leve het eigenaarschap

Noord en Zuid kennen een lange geschiedenis van interactie. Slavernij en kolonisatie zorgden voor een bittere nasmaak, maar ook de stereotiepe kijk en het paternalisme van sommige missionarissen en ontwikkelingswerkers vallen vandaag niet meer in goede aarde. Nieuwe paradigma’s vonden ingang in de Noord-Zuidwerking. Zij zijn het resultaat van een voortschrijdend besef van gelijkwaardigheid en leggen de nadruk op begrippen als eigenaarschap, empowerment en wederkerigheid.
» Lees verder
Andere Tertio nummers: 

Tertio 1059

Tertio 1058

Tertio 1057