Tertio 1023 - Pater Damiaan blijft bron van inspiratie

Pater Damiaan blijft bron van inspiratie

Pater Damiaan (1840-1889) werd op 11 oktober 2009 heilig verklaard. De tiende verjaardag daarvan was de aanleiding voor de lancering in april van het Damiaanjaar onder het motto “Damiaan inspireert”. Meteen werd ook een nieuwe Damiaanbeweging boven de doopvont gehouden. Die focust op de specifiek Hawaïaanse waarden die door pater Damiaan belichaamd werden. 

“De eerste waarde is ohana. Die gaat over het vormen van gemeenschap, over het vormen van familie met mensen die geen bloedverwanten zijn”, zegt Ruben Boon in Tertio 1.023 van 18 september. Boon is projectleider van Damiaan Vandaag, het Damiaanproject van de Congregatie van de Heilige Harten van Jezus en Maria. “De tweede waarde is malama pono. Dat is het talent voor aandacht, respect en dialoog voor en met iedereen. De derde waarde is aloha, het talent voor solidariteit en radicaal engagement. Het gaat om liefde die angst overwint, die niet wegloopt, die er alles aan doet om er te zijn voor anderen”, stelt Boon.

Drie jaar nadat pater Damiaan heilig werd verklaard, werd op 21 oktober 2012 ook zuster Marianne Cope (1838-1918) gecanoniseerd. Ze reisde in 1888 naar Molokai waar ze pater Damiaan verzorgde tot diens dood een jaar later. Hij werd toen al enkele jaren bijgestaan door Joseph Dutton (1843-1931). Het bisdom Honolulu hoopt dat ook hij zalig en nadien heilig zal worden verklaard.

Ook de Britse franciscaanse lekenbroeder John Bradburne (1921-1979), die enkele jaren in Leuven verbleef en geïnspireerd werd door pater Damiaan, zette zich in voor lepralijders. Hij was actief in Zimbabwe. Daar werd begin deze maand de procedure gestart voor zijn zaligverklaring. En na de dood van de Duitse missiezuster en lepra-arts Ruth Pfau (1929-2017) klonk in de Duitse pers meteen de slogan “santa subito”. In 1991 ontving ze de Damien-Dutton Award, de hoogste onderscheiding voor strijd tegen lepra.

Abonneer of vraag een gratis proefnummer op www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​