Tertio 1023 - “Helder voor mij is dat de werkelijke ontmoeting heel krachtig is”

“Helder voor mij is dat de werkelijke ontmoeting heel krachtig is”

De Evangelische Theologische Faculteit (ETF) start dit academiejaar met een nieuwe kapitein aan het roer. Dr. Jos de Kock werd benoemd als rector. Tertio ging op bezoek en vroeg hem naar zijn motivatie en visie. “Wat mij bijzonder aanspreekt aan de ETF is de aandacht voor enerzijds persoonlijke ontwikkeling en spiritualiteit, en anderzijds hoogstaande academische theologiebeoefening”, zegt De Kock. “Dat is een uitdagende combinatie.”

Naast rector bent u tevens hoogleraar praktische theologie. Kunt u iets vertellen over uw kerkelijke achtergrond en over wat het geloof voor u betekent?

“Ik ben opgegroeid in de Hervormde Kerk – een kerkelijke richting die nu is opgegaan in de Protestantse Kerk in Nederland. Daarvan ben ik altijd betrokken lid geweest. De lokale gemeente is voor mij heel belangrijk, niet alleen in theologisch opzicht maar ook praktisch in mijn eigen leven. Een plek waar je samenkomt en waar je het geloof met elkaar oefent. Voor mij en mijn gezin is het geloof een belangrijke basis voor alles wat we doen. Het zit ook in het DNA van de destijds Hervormde Kerk dat je je in die gemeenschap wortelt en tegelijkertijd een open gesprek hebt met andere stemmen in de wereld om je heen. Die achtergrond heeft zich ook vertaald naar hoe ik mij beroepsmatig heb ontwikkeld. Ik heb gewerkt aan diverse instellingen die allemaal een andere kleur hebben, van staatsuniversiteiten tot theologische universiteiten, reformatorische scholen, de Evangelische Hogeschool en nu de stap naar de ETF. Ik voel mij thuis in het verbinden en ontmoeten van verschillende stemmen en zie dat ook aan de ETF gebeuren. De vorming van studenten zit hier niet opgesloten binnen één kerkelijke traditie. Heel veel uiteenlopende mensen ontmoeten elkaar, en dat wordt op een bepaalde manier ook gecultiveerd. Dat vind ik zeer aansprekend.”

Was is uw visie op de toekomst van de kerk? Hoe zou de kerk op een inspirerende manier het leven kunnen doorgeven aan volgende generaties?

“Het is zo gemakkelijk om vanaf de zijlijn te roepen hoe het moet. Maar ik weet dat iedereen gewoon heel hard zijn best doet om er voor de toekomst iets van te maken. Ik zie gemeenschap vormen als de uitdaging voor deze tijd. De kerk is een gemeenschap waar ontmoetingen plaatsvinden. Ontmoetingen tussen mensen, tussen gelovigen en niet-gelovigen, tussen mensen en God. Als dat ophoudt te bestaan moet je je zorgen gaan maken.

Verder lezen? Klik hier voor een abonnement op Tertio.

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​