Tertio 1022 - Leven in het nu

Leven in het nu

Eenzaamheid, burn-out, zinverlies: als dat de symptomen zijn die onze jachtige samenleving in toenemende mate vertoont, wat is dan de onderliggende aandoening en welke remedie is aangewezen? Tertio laat in het nummer van 11/9/’19 drie auteurs aan het woord die er elk een appellerend boek over schreven.

Waarom heeft de vooruitgang wel geleid tot meer welstand en comfort, maar niet tot meer geluk? Die paradox houdt arts, psychotherapeut en filosoof Gerbert Bakx diepgaand bezig. Na de eerdere titels “De strategie van het geluk” (2011) en “Gelukkiger leven” (2012) lanceerde hij zijn derde geluksencyclopedie: “Nieuwe Levenskunst. Naar een logica van vrede en welzijn voor een waardevoller en gelukkiger leven”. “Het is tijd om wakker te worden”, stelt Bakx. “Tijd om het optimisme ter harte te nemen als een morele plicht.”

Waarom is het voor de nadenkende mens toch zo moeilijk in het nu te leven? Tom Hannes – theatermaker en voormalig zenboeddhistisch monnik – meandert in “Leven in het nu. Een filosofische zoektocht” door oudtijds en nieuwtijds denken. Hij vraagt zich af wat er gebeurt als we dat verlangen naar diepte loslaten en kiezen voor de “flinterdunheid van ons bestaan”. “De blik op de vergankelijkheid heelt de eeuwigheid.”

“Wat echt belangrijk is, zit in de kleine dingen, in de mensen om je heen. Die boodschap wil ik meegeven”, benadrukt Alain Mahjoub, spoedarts, psychotherapeut en auteur van “Jij bent, dus ik ben. Het goede leven begint bij verbondenheid”. Citaat en titel hebben dan wel een hoge aaibaarheidsfactor, maar vergis u niet. Er schuilt een scherpe analyse onder. “We zijn radertjes in een amoreel systeem.”

Lees de volledige interviews en besprekingen deze week in Tertio.
Proefnummer of abonnement? www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​