Tertio 1020 - Paus Franciscus naar Sub-Saharaans Afrika

Paus Franciscus naar Sub-Saharaans Afrika

Paus Franciscus brengt vanaf volgende week woensdag een bezoek aan Mozambique, Madagaskar en Mauritius nadat hij in 2015 Kenia, Uganda en de Centraal-Afrikaanse Republiek bezocht. Zijn reis staat in het teken van verzoening, vrede en hoop.

Vooral in Mozambique staan die drie begrippen centraal. Begin deze maand sloten president president Filipe Nyusi van het regerende Frelimo en Ossufo Momade, de leider van de rebellenbeweging Renamo, een vredesakkoord dat beide zijden verplicht tot vreedzame verkiezingen op 15 oktober. “Al jaren waarschuwen internationale waarnemers dat de inkomensongelijkheid nergens zo groot is als in Mozambique en dat deze voor toenemende politieke spanningen kan zorgen, aangezien deze ongelijkheid een geografische dimensie heeft”, zegt Schotse witte pater Hugh Seenan, in Tertio nr. 1.020 van 28 augustus.

Net als Mozambique kent Madagascar, dat beschouwd wordt als een ecologisch paradijs met een unieke fauna, een grote armoede. In Madagaskar wordt Franciscus aangekondigd als “zaaier van vrede en hoop” want er sluimert een verlammend conflict tussen president Andry Rajoelina en ex-president Marc Ravalomanana.

Op het programma staat een ontmoeting met de 71-jarige lazarist Pedro Opeka , die net als de paus in Argentinië geboren werd. De confrontatie met de armsten der armen op de vuilnisbelt van de hoofdstad Antananarivo spoorde hem in 1989 aan tot de oprichting van de humanitaire organisatie Akamasoa, die intussen talrijke dorpen heeft gebouwd waar ruim 3.800 arme families wonen.

Belastingparadijs

De toespraken van paus Franciscus op Mauritius zullen waarschijnlijk uitgevlooid worden op toespelingen naar de kwalijke gevolgen van belastingontwijking voor de armen in Afrika. Uit het recente Mauritius Leaks-onderzoek blijkt immers dat multinationals gebruik maken van het belastingparadijs om in Afrika miljoenen dollars aan belastingen te ontwijken.

Het bezoek aan Mauritius op 9 september valt samen met de feestdag van Jacques-Désiré Laval (1803-1864), die in 1979 zalig werd verklaard door Johannes Paulus II, die in 1989 de Mauritianen er tijdens zijn bezoek aan herinnerde dat de zaligverklaring van Laval de eerste van zijn pontificaat was. Dat bezoek markeerde destijds het einde van een reis naar het Verre Oosten. Dat ruim de helft van de bevolking van Mauritius hindoeïstisch is, was daar beslist niet vreemd aan.

Abonneer of vraag een gratis proefnummer op www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​