Tertio 1019 - “Waar mensen zijn, vindt misbruik plaats.”

“Waar mensen zijn, vindt misbruik plaats.”

“Hoe strikter de normen, hoe groter het dubbelleven,” weet de Antwerpse stadspredikant Petra Schipper. Jarenlang hield ze zich als psychotherapeut bezig met het thema seksueel misbruik. Op 26 september zal ze een lezing geven over seksueel misbruik in de privésfeer. “Seksueel misbruik komt overal evenveel voor. Onderzoekers zeggen dat we ons geen illusies moeten maken.”

Tot 2001 werkte Petra Schipper als psychotherapeut voor de christelijke hulpverleningsorganisatie Bethesda. Daar hield zij zich onder meer bezig met de begeleiding van misbruikslachtoffers en preventie binnen evangelische milieus. “Tot een aantal jaar terug heersten in het evangelisch milieu vrij strikte normen rond seksualiteit. Er werd ook veel over gepraat. Mensen gedroegen zich daardoor netjes, maar ze wisten zich geen weg met hun duistere neigingen en gingen soms dubbellevens leiden. Bovendien heerste er een sterke cultuur van gehoorzaamheid. Die risicofactoren hebben we willen doorbreken.”

Machtsprobleem

Ook in protestantse milieus ziet ze dat er veel ondergronds gaat. In de rooms-katholieke kerk vormt het celibaat dan weer een risicofactor. “Hoe strikter de normen, hoe groter het dubbelleven.” Toch ziet ze seksueel misbruik bovenal als een machtsprobleem. “Het misbruik zit niet zozeer in de seksuele handeling op zich, maar in het machtsmisbruik. Het traumatiserende is de machteloosheid. We hebben allemaal een bepaalde vorm van macht, in de zin van invloed op anderen. Het is belangrijk je daarvan bewust te zijn en je in te dekken met dingen die die macht kunnen relativeren of doorbreken. Het maatschappelijk debat kan daarbij helpen.”

Klik hier om het integrale artikel te lezen.

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​