Tertio 1019 - “Mensen hunkeren naar verandering”

“Mensen hunkeren naar verandering”

Moeilijke tijden vragen om nieuwe ideeën. De huidige aanpak van de ecologische crisis komt niet verder dan halve maatregelen om de vernietigende impact van de mens zoveel mogelijk te beperken. Het idee van regeneratie gaat een stap verder en zoekt hoe een positieve impact te realiseren. Tertio sprak in het nummer van 21/8/’19 met Duits bioloog Daniel Wahl over dat concept van herstel.

“Regeneratie is een oud idee”, geeft Daniel Wahl aan. “Voor het grootste deel van de geschiedenis leefde het merendeel van de mensheid in een diepe verbondenheid met de plek waar men zich bevond. Mensen begrepen goed genoeg dat ze zich dienden in te passen in de regeneratieve cyclus van de natuur. Het zou ook een vergissing zijn om, als we over regeneratie spreken, eerdere ideeën zoals duurzaamheid zomaar af te schepen. Ik zie het veeleer als een continuüm, een pad dat we dienen te bewandelen op weg naar een betere toekomst voor onszelf en onze planeet.”

De overgang naar een samenleving die is gebaseerd op het idee van regeneratie lijkt ver weg van het pad dat de mensheid heeft ingeslagen. Toch ziet Wahl mogelijkheden. “Die transities zijn er al vaker geweest en waren nooit lineair. Bovendien mogen we niet uit het oog verliezen dat ons huidige economische systeem mensenwerk is en geen natuurkracht. We kunnen dat zelf geschapen systeem veranderen. Een noodzaak, want onze huidige manier van leven is disfunctioneel en dreigt de uitbuiting van mens en milieu tot een punt te drijven dat de toekomst in gevaar komt. De meervoudige crisis – ecologisch, sociaal, economisch en cultureel – leidt tot haperingen. Het systeem vervult zijn beloftes niet meer. In die barsten ontstaat ruimte voor alternatieven en dat zie ik ook gebeuren. Mensen hunkeren naar verandering.”

Lees het volledige interview met Daniel Wahl deze week in Tertio.
Abonnement of proefnummer? www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​