Tertio 1018 - Leverancier van kerkelijk zelfinzicht

Leverancier van kerkelijk zelfinzicht

De Amerikaanse katholieke kerk beschikt over een onderzoeksinstituut waar kerken elders ter wereld alleen van kunnen dromen. Al 55 jaar levert het Center for Applied Research in the Apostolate (CARA) grondig statistisch materiaal over de meest uiteenlopende thema’s binnen de Amerikaanse kerk. “Het moet allemaal concreter”, pleit directeur en jezuïet Thomas Gaunt in Tertio 1018 van 14/8.

Dat de Amerikaanse kerk een instituut heeft dat grossiert in cijfers en statistieken, mag niet verbazen. In Europa is de kerk ietwat terughoudend om de toegevoegde waarde van religie voor het persoonlijke leven en de samenleving te becijferen. Alsof ze de betekenis van religie dan zou definiëren in termen van nut en efficiëntie en niet als een waarde op zich.

De Amerikaanse samenleving kent een heel andere sociologische realiteit, schetst Thomas Gaunt: “De VS zijn op religieus vlak het actiefst van alle ontwikkelde landen. De katholieken vormen veruit de grootste groep met 70 miljoen leden. Talrijke studies wijzen uit dat Amerikanen de relevantie van kerkelijke betrokkenheid en spiritualiteit op gemeenschapsbijdrage of fysieke gezondheid dagelijks zien. De meeste sociale diensten en medische hulpverlening worden door de kerken geleverd en verzorgingscentra hebben veel aandacht voor het spirituele leven van hun patiënten. Dat zorgt voor een actieve aanwezigheid van de kerk in de ervaring van mensen”.

“De Amerikaanse kerk kampt met uitdagingen die heel divers zijn naargelang de regio, maar enkele gelden voor het hele land. De hoge migratiegraad van katholieken bijvoorbeeld, in de eerste plaats binnen de VS. Meer dan de helft van Amerika’s katholieken woonde historisch in het noordoosten van het land. Een derde woonde in de Midwest, een kleine groep in het zuiden en het westen. Vandaag is de situatie bijna omgekeerd. In het noordoosten en de Midwest met staten als New York, Ohio, Michigan of Wisconsin is het aantal katholieken stabiel of dalend. De katholieke populatie in het zuiden en het westen – Georgia, North en South Carolina, Texas, Arizona… –  kent vandaag een explosieve groei. Cleveland in Ohio verloor in 30 jaar meer dan 200.000 katholieken, niet omdat ze de kerk verlieten maar omdat ze verhuisden naar Georgia voor een betere job of een aangenamer klimaat. In Atlanta in de staat Georgia ging het van 100.000 katholieken naar 1,1 miljoen. Dat is maal tien in 30 jaar! In het zuiden en het westen moeten de bisschoppen enorme kerken bouwen voor duizenden gelovigen. Die zijn al snel volzet, zodat ze er jaarlijks nieuwe moeten zetten”, schetst Gaunt. “Tegelijk kampen bisdommen in de staat New York met gigantische onderhoudskosten voor ongebruikte kerkgebouwen. Er zijn dus twee erg verschillende kerkrealiteiten in het land.”

Abonneer of vraag een proefnummer via www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​