Tertio 1016-17 - Digitalisering verdringt ambachtelijke productie strips

Digitalisering verdringt ambachtelijke productie strips

De Belgische stripauteur Geert De Sutter (1964) en zijn Nederlandse vakgenoot Arjen Niezen (1982) wonnen beiden de Gabriël-prijs voor de beste religieuze strip. De Sutter won de prijs in 2010 met De verre bestemming over het leven van zuster Marie Adolphine en in 2013 met Post uit China over het leven van de Nederlandse lazarist Frans Schraven.

“Al mijn strips werden manueel getekend, ingescand en ingekleurd in photoshop”, zegt De Sutter in Tertio 1016-1017 van 31 juli. De Sutter is een fan van Kuifje wegens de zeer heldere verhaallijnen en de zeer heldere tekeningen, de stijl van de zogenaamde klare lijn. “Die heb ik overgenomen”, verduidelijkt hij.

Tekenpapier, potlood en inkt hebben bij collega’s die later als stripauteur aan de slag gingen plaats gemaakt voor een Wacom tablet. Niezen produceert uitsluitend digitaal. “Adobe Illustrator is het programma dat ik het meeste gebruik omdat je daarin echt kan tekenen”, merkt Niezen op die in 2016 de Gabriël-prijs kreeg voor De kleine pelgrim, een bewerking voor kinderen van het boek De christenreis uit 1688 van de Engelse prediker John Bunyan. “Ik werk meestal met heel duidelijke simpele vlakken en gebruik grote lijnen en felle, vrolijke kleuren. Mijn stijl is tekenfilmachtig. Die cartoonstijl stijl past bij mijn doelgroep en past bij mij”, stelt Niezen.

“Iemand vroeg me ooit eens of je zulke strips kan maken als je niet gelooft. Ik heb toen geantwoord met de vraag of een voetbaltrainer die nooit zelf gevoetbald heeft een even goede trainer kan zijn als iemand die heel zijn leven heeft gevoetbald”, vertelt De Sutter. Zijn Nederlandse collega vult aan: “Ik woon in Asperen en hier kennen ze me als die jongen die altijd over Jezus praat. Het geloof is voor mij dat van waaruit ik leef en alles doe.”

Abonneer of vraag een gratis proefnummer op www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​