Tertio 1012-13

Tertio 1012-13 van 3 juli 2019

We leven in een wereld in verandering: globalisering, digitalisering, migratie, opwarming van de aarde… Maar ook onze kleine wereld is onderhevig aan veranderingen. Evengoed ervaren we evoluties in onze gezinsverbanden of onze beroepswereld. Hoe zagen vakgenoten hun job wijzigen? Hoe kijken ze aan tegen die transformaties? In een zomerreeks legt Tertio die vragen voor aan duo’s die in dezelfde sector werkzaam zijn, maar met meer of minder jaren op de teller. In Tertio nr. 1.012-1.013 van 3 juli 2019 komen twee huisartsen aan het woord: Hadewijch Pecceu en Ignace Bergez.

In dit nummer leest u verder onder meer:

• Een standpunt over deugdzaamheid en deontologie
• Een analyse van de komende verkiezingen in Griekenland op 7 juli
• Een column van filosoof Guido Vanheeswijck over sluimerende censuur
• Een gesprek met filosoof Philippe Van Parijs over de kracht van utopieën
• Een eerste essay in de zomerreeks over deugden & ondeugden: over hoe deugdenethiek ook vandaag helpt betere mensen te worden
• Een signalement van de architectuur van clarissenklooster Zonnelied, een parel in de expo over de wederopbouw van Oostende na de Tweede Wereldoorlog
• Een reportage over twee grote bedevaartsplaatsen in Ierland: Croagh Patrick en Knock Shrine
• Een getuigenis van kunstenaar Claude Klimsza

Lees hier alvast het artikel over kerk-zijn in de stad.

Abonneer of vraag een gratis proefnummer aan op www.tertio.be

In de spotlight: 

Zomerreeks vakgenoten: huisartsen

We leven in een wereld in verandering: globalisering, digitalisering, migratie, opwarming van de aarde… Maar ook onze kleine wereld is onderhevig aan veranderingen. Evengoed ervaren we evoluties in onze beroepswereld. Hoe zagen vakgenoten hun job wijzigen? Hoe kijken ze tegen die transformaties aan? Tertio legt deze zomer die vragen voor aan duo’s die in dezelfde sector werkzaam zijn, maar met meer of minder jaren op de teller. In het nummer van 3/7/’19 doen twee huisartsen hun verhaal.
» Lees verder

Er is hoop, zelfs voor de grimmige stad

De stad wordt vaak gezien als een plaats van anonimiteit, gevaar en vervreemding. Voor kerken mag dat echter geen reden zijn om de stad de rug toe te keren, stelt Jack Barentsen tijdens de presentatie van zijn boek Zoektocht naar hoop voor de stad. “God heeft de stad niet opgegeven. Als kerk kun je een plek van bezinning en bekrachtiging zijn waar mensen opnieuw zin in het leven zien.”
» Lees verder

Op bedevaart in Ierland

Op “Reek Sunday” – de laatste zondag van juli – begeven duizenden pelgrims zich in het spoor van Saint Patrick en trekken ze te voet naar de top van de Croagh Patrick, de heilige berg van Ierland aan de westkust van het eiland. Zestig kilometer landinwaarts kunnen de pelgrims ook nog naar Knock Shrine, het nationale Maria-heiligdom waar de heilige Maagd wordt vereerd omdat ze er 140 jaar geleden verscheen. Tertio trok voor het nummer van 3/7/’19 op bedevaart naar Ierland.
» Lees verder
Andere Tertio nummers: 

Tertio 1064-1065

Tertio 1063

Tertio 1062