Tertio 1011 - “Meditatie leert ons weer te genieten van het hier en nu”

“Meditatie leert ons weer te genieten van het hier en nu”

Twintig jaar geleden was neuroloog Steven Laureys nog stellig over meditatie. Hij noemde het “een hype uit de blaadjes en van op het internet.” Vandaag is hij een enthousiast pleitbezorger. Met het juist verschenen No-nonsense meditatieboek hoopt hij meditatie laagdrempeliger te maken.

Steven Laureys duidt het effect van meditatie als “een waaier van oefeningen die een effect hebben op bepaalde netwerken in je brein”. Volgens de neuroloog is het een manier om in deze drukke tijden toch wat rust te vinden. “Veel mensen kampen met stress - ik denk dat het bij iedereen wel eens wat dol draait van boven. Meditatie helpt om even los te koppelen en je aandacht terug te brengen naar bijvoorbeeld je ademhaling. Zo kun je leren de permanente stroom van gedachten, percepties en emoties die je brein genereert, te observeren zonder je er aan vast te klampen. Ook intellectueel vind ik het een interessante oefening om je bewust te worden van je monkey mind.”

Monkey mind?

“Ja, de voortdurende gedachtestroom in ons hoofd. Dat is een enorme kracht van ons brein, maar die kracht heeft twee kanten. In negatieve zin wordt het piekeren en houdt het je ’s nachts uit de slaap. Meditatie leert je om je bewust te worden van die gedachtestroom en daar meer controle over te krijgen.

Lees deze week het volledige artikel in Tertio

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​