Tertio 1010 - Terugkeer naar de maan

Terugkeer naar de maan

Neil Armstrong zette vijftig jaar geleden - op 20 juli 1969 - met Apollo 11 als eerste mens voet op de maan. Tien jaar geleden vertrok de Belgische astronaut Frank De Winne voor zijn tweede ruimtemissie naar het Internationale Ruimtestation ISS. In 2012 werd hij directeur van het European Astronaut Centre (EAC).  “Ik hoop dat binnen de tien jaar een Europese astronaut naar de maan zal vliegen. Of die effectief ook op de maan zal wandelen, dat is een andere zaak” zegt De Winne in Tertio nr. 1.010 van 19 juni.

De Winne werkt bij het EAC mee aan de Amerikaanse plannen om in 2024 Amerikaanse astronauten via de Gateway - een nog te bouwen ruimtestation rond de maan - naar het maanoppervlak te brengen. De Europese strategie is volgens de EAC-directeur evenwel allereerst gericht op bemande ruimtevaart in low earth orbit, dan op bemande ruimtevaart rond en op de maan en vervolgens op robotonderzoek van Mars met als doel op lange termijn met een bemande missie naar Mars te vliegen.

“Wat we niet willen is het hele Apollo-programma nog eens herhalen. De eerste op de maan willen zijn, landen en daarna… Nee, we willen werkelijk een sustainable exploration, een exploratieprogramma op lange termijn waarbij we op verschillende plaatsen op de maan aan research, aan wetenschap en aan innovatie kunnen doen zoals in het ruimtestation ISS  dat nu al twintig jaar bemand is”, verduidelijk De Winne.

Abonneer of vraag een gratis proefnummer op www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​